ICTR: Počelo suđenje prvome svećeniku optuženom za genocid

NA Međunarodnom kaznenom sudu za Ruandu (ICTR) u tanzanijskoj Arushi u ponedjeljak je počelo prvo suđenje svećeniku kojega se tereti za sudjelovanje u genocidu u Ruandi 1994. godine, u odsutnosti optuženoga koji je počeo prosvjed zbog najavljenog preseljenja suda u Ruandu.

Otac Athanase Seromba (41), optužen je za pripremanje i nadzor pokolja nad više od 2.000 vjernika iz plemena Tutsi što su ga počinili ekstremni pripadnici plemena Hutu u njegovoj crkvi u Nyangeu na zapadu Ruande u travnju 1994. godine.

Agencija France presse prenosi da je na pitanje predsjedavajuće sudskog vijeća Andresie Vaz o odsutnosti okrivljenoga, obrana odgovorila da Seromba prosvjeduje s još 44 od ukupno 56 pritvorenika.

Aruški pritvorenici prekinuli su od ponedjeljka sudjelovanje u postupcima prosvjedujući protiv mogućeg preseljenja suda, sudskih procesa i pritvorenika u Ruandu.

ICTR, koji su 1994., osnovali Ujedinjeni narodi sa zadaćom da procesuira glavne aktere genocida u kojem je, prema procjeni UN-a, u Ruandi ubijeno oko 800.000 ljudi, djeluje u Arushi na sjeveru Tanazanije.

Danas, deset godina nakon osnutka, ICTR se priprema prepustiti rad vlastima u Kigaliju. Kako izvještava belgijski dnevnik Le Soir od ponedjeljka u Arushi je izaslanstvo ruandske vlade kako bi dogovorilo transfer osuđenika u Ruandu. Dvije strane trebaju dogovoriti i prebacivanje u Ruandu istražnih dosjea i sudskih procesa, a ta dva izuzetno osjetljiva pitanja već su izazvala nezadovoljstvo i oštre prosvjede obrane.

Branitelji strahuju da bi se optuženima u Ruandi sudilo po "pravdi pobjednika", jer Domoljubna fronta Ruande (bivši pobunjenici plemena Tutsi koji su na vlasti od 1994.) danas kontrolira sve poluge vlasti, blokirajući svaki pokušaj oporbe, uglavnom iz redova Hutua, tako što ih optužuje za "etničku podjelu".

ICTR je često kritiziran za sporost rada unatoč godišnjem proračunu od 170 milijuna dolara. Vijeće sigurnosti UN-a je od njega zatražilo da do kraja godine završi započete istrage, da prvostupanjska suđenja završi 2008., a prizivne procese do 2010. Sud je dosad izrekao 20 osuda i tri oslobađajuće presude.

Pročitajte više