ICTY: Ante Marković svjedok optužbe protiv Miloševića

ANTE MARKOVIĆ, posljednji predsjednik vlade nekadašnje SFRJ, svjedoči u četvrtak na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnom kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Do pojavljivanja u sudnici svjedok optužbe Ante Marković vođen je pod oznakom zaštićenog svjedoka C-62. Uz njegov iskaz optužba je u spis predmeta priložila pisanu izjavu svjedoka.

Ante Marković već je u rujnu boravio u Haagu radi svjedočenja protiv Miloševića ali je suđenje tada prekinuto zbog bolesti optuženog.

Marković će, prema najavi optužbe, govoriti o djelovanju Saveznog izvršnog vijeća (SIV) na čijem je čelu bio od 1989. do prosinca 1991., o stavu optuženog prema politici koju je vodila tadašnja vlada, o naoružavanju bosanskih Srba, o vojnim pitanjima, pravojnim formacijama, o sastancima u Karađorđevu, mirovnim pregovorima u Haagu 1991. i o svojim sastancima s Miloševićem.

Marković je 1989. pokrenuo paket gospodarskih mjera kako bi se zemlja izvukla iz krize. U kratko vrijeme te su reforme pokazale prvi uspjeh što je pridonijelo njegovoj popularnosti.

Prije dužnosti u SIV-u bio je predsjednik vlade i predsjednik Predsjedništva Republike Hrvatske, a danas je poslovni čovjek.

(Hina) dh sd



Pročitajte više