ICTY: Beqaj izjavio da nije zastrašivao svjedoke na Kosovu

KOSOVSKI Albanac Beqe Beqaj, kojeg je Haški sud (ICTY) zbog zastrašivanja svjedoka optužio za nepoštivanje suda, u ponedjeljak se izjasnio da nije kriv prema sve tri točke optužbe i naglasio kako je nevin strpan u haški pritvor.

"Ja sam nevin. Rekao sam prije i danas kažem da nisam kriv. Već sam u Prištini rekao da ste uhitili i u Haag doveli nevinu osobu", rekao je 52-godišnji Beqaj, kojeg se tereti za nepoštivanje suda, nepoštivanje suda u pokušaju i poticanje na nepoštivanje suda.

Ukoliko bude proglašen krivim, može biti osuđen na zatvorsku kaznu do sedam godina, novčanu kaznu do 200 tisuća eura ili kombinaciju tih kazni.

Optužnica ga tereti za prijetnje, zastrašivanje i nuđenje mita potencijalnim svjedocima optužbe u predmetu "Limaj i drugi", gdje je među trojicom optuženih i njegov rođak Isak Musliu.

"Od 17. veljače 2003. do 19. listopada 2004. Beqaj je, sam ili u dogovoru s drugima, prijetio svjedocima, zastrašivao ih, nudio im mito i na druge načine utjecao na svjedoke ili potencijalne svjedoke..." u predmetu Limaj i drugi, stoji u optužnici.

U optužnici se opisuje postupanje optuženog prema svjedocima Rexhe Raxhaju i Rizahu Rexahju, koji su dali iskaze protiv Musliua.

Navodi se kako je, postupajući po izravnim uputama Musliua i Limaja iz pritvora, u više navrata izravno ili preko posrednika zahtijevao od te dvojice svjedoka da povuku iskaze, prijeteći im ali i nudeći zemljišne parcele za nagradu.

Glavna tužiteljica Carla del Ponte optužnicu protiv 52-godišnjeg Beqaja podigla je 21. listopada, a sudac Carmel Agius potvrdio ju je 29. listopada. Zapečaćena je ostala do uhićenja optuženog i njegovog prebacivanja u Haag, a objavljena je prošloga petka.

Suđenje za ratne zločine nad zatočenicima logora OVK-a Lapušnik, koji su vodili Limaj, Musliu i Haradin Bala, prvi proces kosovskim Albancima pred ICTY-em, treba početi 15. studenoga.

Tereti ih se za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstva 20-ak srpskih i albanskih civila te nezakonito pritvaranje i mučenje Srba i albanskih kolaboracionista u logoru OVK u Lapušniku godine 1998.

Del Ponte se u izviješću Europskoj uniji 11. listopada i NATO-u 3. studenoga požalila da se Tužiteljstvo na Kosovu susreće s organiziranom i sustavnom kampanjom zastrašivanja svjedoka.

Trojici optuženih Kosovara ICTY je prošloga mjeseca ograničio komunikaciju iz pritvora na članove obitelji i branitelje, a glavni tužitelj u predmetu Andrew Caley najavio je da će tijekom suđenja izvoditi i dokaze o zastrašivanja svjedoka optužbe na Kosovu.


Pročitajte više