ICTY: Branitelji dogovorili intervju Čermaka i Markača s tužiteljima

BRANITELJI hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača u srijedu su s Tužiteljstvom Haškog suda (ICTY) dogovorili da njihovi branjenici obave traženi intervju s tužiteljima, nakon čega će ponoviti zahtjev za njihovo privremeno puštanje na slobodu, izjavio je Markačev odvjetnik Miroslav Šeparović.

"Obavili smo razgovor s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte i dogovorili taj intervju koji bi se trebao održati početkom lipnja", rekao je Šeparović u telefonskom razgovoru iz Den Haaga.

Kazao je kako su "u danim okolnostima branitelji zadovoljni s razgovorom" te naglasio kako je na sastanku dogovoreno da se detalji razgovora ne iznose u javnost, u interesu optuženih.

Čermakov branitelj Čedomir Prodanović potvrdio je da je postignut dogovor s Tužiteljstvom o traženom razgovoru s generalima.

Šeparović je kazao da će obrana, nakon obavljenog intervjua, ponovo podnijeti zahtjev za privremeno puštanje na slobodu Čermaka i Markača.

Odvjetnici Šeparović, Prodanović i Goran Mikuličić u četvrtak će posjetiti generale Čermaka i Markača u pritvoru ICTY-a u Scheveningenu.

Haški sud je prošloga tjedna odbio zahtjeve Čermaka i Markača za privremeno puštanje na slobodu prije nego što obave razgovor s tužiteljima.

Tužiteljstvo se na raspravi o zahtjevima, održanoj 29. travnja, usprotivilo njihovom puštanju iz pritvora i izrazilo spremnost da promjeni stav nakon razgovora s generalima. Branitelji su se tada kategorično protivili razgovoru njihovih klijenata s tužiteljima, naglašavajući da se optuženi time dovode u neravnopravan položaj.

Haški istražitelji su prije podizanja optužnice u tri navrata razgovarali s Čermakom, a dva puta s Markačem, no Tužiteljstvo u pravilu inzistira i na razgovoru nakon dolaska optuženih u pritvor. Takav razgovor razlikuje se od onih u istražnom postupku jer ga tužitelji vode uz predočavanje pribavljenih dokaza, što u istrazi nije slučaj.

Čermakov odvjetnik Prodanović je ocijenio kako će braniteljima biti potrebna dva do tri tjedna priprema za taj razgovor.

Čermak i Markač optuženi su po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene progonom srpskog stanovništva u širem području Knina tijekom i nakon operacije Oluja 1995. Čermak je tada bio zapovjednik Zbornog mjesta Knin, a Markač zapovjednik Specijalne policije MUP-a Hrvatske.

Haškom sudu dobrovoljno su se predali 11. ožujka, a dan kasnije su se na prvom pojavljivanju pred sudom izjasnili da nisu krivi.

Pročitajte više