ICTY: Cilj Miloševića i bosanskih Srba bio je zajednička država

VJEŠTAK za povijest Robert Donia u utorak je, na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), rekao da su čelnici bosanskih Srba i optuženi imali isti cilj jedinstvenu srpsku državu.

Donia je glavni iskaz je dao sredinom rujna, kada je Milošević počeo protuispitivanje koje je, zbog prekida suđenja, dovršeno danas. Za Tužiteljstvo je izradio analizu zapisnika sjednica skupštine Republike Srpske koja je uvedena u dokazni materijal.

Opetovanu Miloševićevu tvrdnju da ni jedan predstavnik vlasti u Beogradu nikada nije spominjao "Veliku Srbiju", te da njegovo zalaganje za Vance-Owenov plan dokazuje nepostojanje teritorijalnih pretenzija prema BiH, svjedok je odbacio.

"Odbacujem takvo tumačenje, cilj vodstva RS bio je stvaranje zajednice potpuno odvojene od Hrvata i Bošnjaka i njezino integriranje s ostalim srpskim teritorijima", rekao je Donia.

Pritom je citirao Miloševićev govor pred skupštinom RS u kojem je prihvat Vance-Owenovog plana i konsolidaciju srpskih vlasti nazvao "razumnim putem za ostvarenje cilja".

Optuženi i vodstvo RS su pod "ciljem" podrazumijevali stvaranje jedinstvene srpske države, rekao je svjedok.

Milošević je analizu vještaka Donie pokušao iskoristiti za svoje amnestiranje od zločina u Srebrenici, jednom od ključnih elemenata njegove optužnice za genocid u BiH. Tvrdio je kako je Radovan Karadžić 1993. upozoravao do bi moguće krvoproliće u Srebrenici bilo protivno srpskim interesima.

Karadžić je upozorio da bi to ugrozilo međunarodno priznanje RS, objasnio je Donia dodajući kako se u ljeto 95. stanje promjenilo i uslijedio je napad na Srebrenicu zbog očuvanja teritorija.

"Pranje ruku" od pokolja više do 7.000 Bošnjaka, Milošević je nastavio i prilikom iskaza zaštićenog svjedoka optužbe B-1399, koji je preživio strijeljanje nakon pada Srebrenice.

"Kada je u pitanju Srebrenica ja se nemam od čega braniti, Srbija nema ništa sa Srebrenicom", ustvrdio je Milošević.

"Kako to možete reći kada ste cijelog rata govorili - svi Srbi u jednoj državi", odgovorio mu je svjedok B-1399.

Milošević je potom inzistirao na podacima o velikom broju vojnika Armije BiH u Srebrenici, o 28. brdskoj diviziji s pet brigada, no svjedok je rekao da je tamo vidio samo 200 do 300 ljudi pod oružjem.

Kada je riječ o samim likvidacijama, Milošević je rekao kako treba "razdvojiti vojsku RS od grupa koje su izvršile zločin".

Svjedok je opisao kako je njegovoj skupini kod predaje general Ratko Mladić rekao da će ići u razmjenu, a potom su kamionima odvođeni na mjesta za likvidacije gde su bile pripremljene jame.

Okolnosti pod kojima je preživio strijeljanje svjedok B-1399 nije opisao u današnjem iskazu, koji se nastavlja u srijedu.

Prije svjedoka B-1399, Milošević je dovršio ispitivanje zaštićenog svjedoka B-1097, koji je govorio o likvidaciji oko 600 zatočenika srpskog logora u Tehničkoj školi u Karakaju, kod Zvornika, 1992.

Pročitajte više