ICTY: Darko Mrđa prebačen na izdržavanje kazne u Španjolsku

BOSANSKI Srbin Darko Mrđa, kojeg je Haški sud (ICTY) osudio na 17 zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima, prebačen je na izdržavanje kazne u Španjolsku, priopćio je u srijedu ICTY.

Raspravno vijeće Haškog suda 31. ožujka 2004. osudilo je Mrđu na zatvorsku kaznu od 17 godina, zbog sudjelovanja u likvidaciji više od 200 zarobljenih Bošnjaka na planini Vlašić 21. kolovoza 1992.

Mrđa je zapovijedao specijalnom jedinicom srpske policije čiji su pripadnici strijeljali zarobljene Bošnjake.

Na temelju nagodbe s tužiteljstvom, 24. srpnja 2003. priznao je krivnju po dvije točke optužnice za ubojstvo kao kršenje ratnog prava i običaja i za nehumana djela (pokušaj ubojstva) kao zločin protiv čovječnosti. Tužiteljstvo je povuklo najtežu optužbu - za istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti.

Mrđa je rođen u Zagrebu 1967., SFOR ga je uhitio 13. lipnja 2002. u BiH, a dan kasnije prebačen je u pritvor ICTY-a u Scheveningenu.

Trenutno se 14 haških osuđenika nalazi na izdržavanju kazni: Duško Sikirica i Mitar Vasiljević u Austriji; Duško Tadić i Dragoljub Kunarac u Njemačkoj; Stevan Todorović, Drago Josipović i Vladimir Šantić u Španjolskoj; Zoran Vuković, Radomir Kovač i Dragan Obrenović u Norveškoj; Goran Jelisić u Italiji; Biljana Plavšić u Švedskoj te Hazim Delić i Esad Landžo u Finskoj.

Pročitajte više