ICTY: Duško Jovanović se nije izjasnio o krivnji, ostaje mu 30 dana

CRNOGORSKI novinar Duško Jovanović, optužen zbog nepoštivanja Haškog suda (ICTY), u petak se na prvom pojavljivanju pred Sudom nije izjasnio o krivnji prema optužnici, iskoristivši mogućnost da to učini u roku od 30 dana.

Jovanovića (39), direktora i glavnog urednika podgoričkog dnevnika "DAN", ICTY je u kolovozu ove godine optužio zbog nepoštivanja Suda, prema pravilu 77 (A) Pravila i postupku i dokazima, jer je u svom listu objavio identitet zaštićenog svjedoka K-32 sa suđenja bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću.

"Časni sude, nije mi jednostavno odgovoriti samo sa kriv ili nisam kriv", rekao je Jovanović u sudnici.

Dodao je kako u njegovom slučaju "postoji objektivna odgovornost" jer je direktor i glavni i odgovorni urednik lista "DAN" ali "ne postoji subjektivna krivnja" jer nije namjeravao omalovažiti Sud ili ugroziti svjedoka. Kazao je kako bi to trebao "podrobnije eleborirati" uz konzultiranje odvjetnika.

Sudac Carmel Agius je zaključio da se Jovanović danas neće izjasniti o krivnji i rekao kako mu ostaje 30 dana da to učini. "Tajništvo će vas obavijestiti o idućem ročištu, koje će biti određeno nakon 12. siječnja kada Sud počinje s radom", rekao je.

Jovanovićev odvjetnik, Siniša Simić iz Beograda, ispričao se Sudu zbog jednodnevnog kašnjenja njegovog branjenika u Haag, opravdavši se nepravodobnim izdavanjem nizozemske vize. Od optužbe je zatražio dostavu dokaznih materijala, što je tužiteljica Susan Somers najavila učiniti odmah nakon ročišta.

Jovanovićev list je 30. kolovoza 2002. na naslovnici objavio članak "Dan otkrio identitet zaštićenog svjedoka Haškog suda...K-32", nakon kojeg je taj svjedok, s kosovskog dijela suđenja Miloševiću, primio prijetnje smrću.

U izjavi haškim istražiteljima Jovanović je rekao da je identitet zaštićenog svjedoka otkrio kako bi povećao nakladu, iako je bio svjestan da time može ugroziti njegovu sigurnost. Može mu biti izrečena kazna do sedam godina zatvora, novčana kazna do 100.000 eura ili kombinacija zatvorske i novčane kazne.

(Hina) dh dj

Pročitajte više