ICTY: Džakula svjedočio o ratnim stradanjima Srba u Hrvatskoj

VELJKO DŽAKULA, prvi svjedok optužbe na haškom suđenju bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću u srijedu je, odgovarajući na pitanja branitelja, svjedočio o ratnim stradanjima Srba u Hrvatskoj.

Tijekom protuispitivanja Martićeva branitelja Predraga Milovančevića, Džakula je potvrđivao njegove navode o pritiscima kojima su Srbi u Hrvatskoj bili izloženi uoči rata 1990/91., o otpuštanjima s posla, privođenjima, napadima, ubojstvima.

Na pitanje branitelja jesu li Srbi bili izloženi velikim napadima kazao je kako je bilo privođenja i napada, ali ne u tolikom broju.

Džakula, koji se 90-ih kao predsjednik SDS-a u zapadnoj Slavoniji zalagao za političko rješenje sukoba, svjedočio je i o ubojstvima srpskih civila u Osijeku, Sisku, Gospiću, Pakračkoj poljani, o ubojstvu srpskih zarobljenika na Koranskom mostu u Karlovcu te o ubojstvu obitelji Zec u Zagrebu 1991.

Milovančević je svjedoku pokazao naredbu Kriznog stožera općine Slavonska Požega iz jeseni 1991., koja je po njegovim riječima rezultirala protjerivanjem stanovništva iz desetak srpskih sela s tog područja.

"Velika većina tih stanovnika otišla je prema Bučju i Bosni. Oni koji su ostali su pobijeni a kuće su spaljene i opljačkane", kazao je svjedok. Odvjetnik je inzistirao na tome kako većina tih zločina nije procesuirana ili počinitelji nisu kažnjeni, što je svjedok potvrđivao.

Odgovarajući na pitanja branitelja, svjedok je potvrđivao i podatke o srpskim gubicima u operacijama Hrvatske vojske od Miljevačkog platoa 1992., preko Maslenice i Medačkog džepa 1993., do Bljeska i Oluje 1995.

Džakula je govorio i o predaji srpskih snaga u Pakracu u operaciji Bljesak u svibnju 1995., te o napadima na kolone izbjeglica.

Rekao je da je nakon Bljeska zapadnu Slavoniju napustilo oko 20.000 civila, dok ih je ostalo oko 1.250.

Na pitanje o broju žrtava, rekao je da ne zna točan podatak ali zna da je tadašnji ministar obrane RH Šušak odmah nakon Bljeska govorio o 400 ubijenih, dok se kasnije govorilo o oko 100 žrtava.

Govoreći o operaciji Oluja, svjedok je kazao da je veliki broj srpskog stanovništva izbjegao s područja tzv. Krajine, a manji broj koji je ostao je maltertiran i ubijan a imovina pljačkana i paljena.

"Govorilo se da je tada izbjeglo oko 200.000 ljudi, no nismo nikada utvrdili koliko je ljudi ostalo i koliko je ubijeno, rekao je.

"Broj nestalih Srba na cijelom prostoru Hrvatske je oko 1.500, a broj poginulih u Oluji ne znam, govori se o 400 ili 200, dodao je.

Za podatak organizacije Veritas o 1.791 Srba poginulih i nestalih u Oluji, svjedok je rekao da ga ne može potvrditi.

Džakula je u ponedjeljk i utorak u glavnom ispitivanju svjedočio o zločinima nad hrvatskim i drugim nesrpskim civilima na okupiranim područjima od 1991. do 1995., te o ulozi optuženog Martića i njegovih snaga u tom zločinima.

Martić (60) je u 19 točaka optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene protiv Hrvata i drugih nesrba na okupiranim područjima Hrvatske i u BiH 991-95. te za granatiranje Zagreba u svibnju 1995.

Pročitajte više