ICTY: Milošević 1991. pripremao oružane snage Srbije

BIVŠI predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević u srijedu na haškom suđenju negirao da je u jesen 1991. pripremano formiranje vojske Srbije, no svjedokinja optužbe Dobrila Gajić-Glišić je ponovila da je u ministarstvu obrane izrađen nacrt zakona o oružanim snagama Srbije.

Zbog protivljenja vrha JNA tom zakonu pala je vlada Srbije na čelu s premijerom Dragutinom Zelenovićem, rekla je svjedokinja koja je 1991. bila šefica kabineta ministra obrane Srbije generala Tomislava Simovića.

Milošević je tijekom protuispitivanja tvrdio da su se vlasti Srbije tada zalagale za očuvanje Jugoslavije i JNA.

Obraćajući mu se u sudnici s "druže predsjedniče", svjedokinja je optuženom odgovorila potvrdno, ali je dodala kako se po njegovom nalogu "istodobno radilo na zakonu o oružanim snagama Srbije".

Uoči vladine rasprave o tom zakonu 12. prosinca 91., u Miloševićev ured je "u punoj ratnoj opremi" uletio general Života Panić optužujući ga da stvara srpsku vojsku i prislivši ga da naredi premijeru Zelenoviću da podnese ostavku kako vlada ne bi mogla usvojiti zakon, rekla je Gajić-Glišić navodeći da je to čula od Miloševićeve tajnice Mire.

Milošević je tu tvrdnju odbacio kao "besmislenu", rekavši da ne želi komentirati što sekretarice govore, no nije uspio objasniti razloge koji su idućeg dana doveli do pada vlade.

Svjedokinja je ponovila tadašnju ocjenu generala Simovića da je "Panić izvršio puč", na što je Milošević odvratio kako "prvi put čuje da je u Srbiji bio puč".

Simovićev nasljednik na mjestu ministra obrane, general Marko Negovanović na dužnost je stupio uz riječi: "Što ste vi htjeli - srpsku vojsku? Dat ću vam ja srpsku vojsku!", istaknula je.

Milošević je također negirao navode svjedokinje da su tisuće dobrovoljaca iz Srbije odlazile na ratišta u Hrvatskoj uz njegovo odobrenje i da je on izvještavan o zločnima koje su činili.

Opovrgavao je da su oslobođeni kriminalci upućivani u paravojne postrojbe Željka Ražnatovića Arkana te da su pričuvni policajci novačeni u Srpsku dobrovljačku gardu, no Gajić je ostala pri iskazu o tome iz glavnog svjedočenja.

Navela je da je on kao predsjednik Srbije tada nije imao nadležnost nad JNA ali je imao nad policijom i Teritorijalnom obranom, pod čijim su okriljem bile dobrovoljačke postrojbe. Govorila je i o ulozi Službe državne sigurnosti Srbije u vođenju tih postrojbi.

Svjedokinja je potvrdila navode optuženog da on nije postavio Gorana Hadžića na čelo pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji. Posprdno je rekla da je Hadžić bio "skladištar koji na mirovnim pregovorima u Haagu nije ni znao čega je predsjednik".

Na traženje Miloševića u sudnici je vrlo emotivno opisivala stradanja Srba u Hrvatskoj govoreći o 150 tisuća izbjeglica iz zapadne Slavonije koji su stigli Vojvodinu, te kako je Milan Babić prijetio da će ih dovesti još 300 tisuća ako ih se ne mobilizira i pošalje natrag. Opisala je i svoje teškoće nakon otpuštanja iz službe pod optužbom za špijunažu 1992.

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, nastavlja se u četvrtak iskazom svjedoka C-62, kojeg je optužba najavila kao značajnog.

Pročitajte više