ICTY: Miloševićev svjedok optužen zbog nepoštivanja suda

HAŠKI sud (ICTY) u srijedu je prvi put jednog svjedoka pretvorio u optuženika, optuživši za nepoštivanja suda Kostu Bulatovića, svjedoka obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću koji je odbio odgovarati na pitanja tužitelja dok bivšeg jugoslavenskog predsjednika nema u sudnici.

Milošević (63) je zbog visokog krvnog tlaka, koji je po izviješću liječnika iznosio 215/130, u utorak i srijedu izbivao iz sudnice, a raspravno vijeće je odlučilo da se suđenje nastavi tužiteljevim ispitivanjem svjedoka Bulatovića.

No, bivši vođa kosovskih Srba Bulatović (68), jučer i danas je odbio odgovarati na pitanja tužitelja Geoffreya Nicea unatoč nagovoru sudaca i prijetnji optužbom za nepoštivanje suda.

Nakon dulje pauze u kojoj je vijeće formuliralo optužbu, predsjedavajući sudac Patrick Robinson je pročitao da je "Bulatović optužen jer je 19. i 20. travnja kao svjedok odbrane na suđenju Miloševiću svjesno i voljno ometao provedbu pravde prkosno odbijajući odgovarati na tužiteljeva pitanja".

Pravilom 77. ICTY-a za nepoštivanje suda predviđena je kazna do sedam godina zatvora, novčana kazna do 100.000 eura ili kombinaciji tih dviju kazni.

Vijeće je Bulatoviću odmah dodijelilo branitelja po službenoj dužnosti i odredilo da se danas u mora izjasniti o krivnji, no izjašnjavanje mu je odgođeno za 5. svibnja jer je branitelj Stephane Bourgon zatražio da se postupak dodijeli drugom vijeću, a Bulatoviću omoguće pripreme za suđenje.

Bourgon je ocijenio da je odlukom o nastavku procesa bez prisustva Miloševića vijeće otvorilo mogućnost suđenja u odsutnosti, koje pravila i praksa Haškog suda ne poznaju.

Miloševićev postavljeni branitelj Steven Kay, u raspravi je također upozorio vijeće "da ne učini grešku koja će biti jako kritizirana, jer ICTY ne sudi u odsutnosti".

On je također obavijestio suce da nije mogao ispuniti njihov jučerašnji nalog i pripremiti za ispitivanje idućeg svjedoka, jer je svjedok Dragan Jašović odbio s njim komunicirati.

Prethodni pokušaj ICTY-a da osigura dovršetak maratonskog suđenja Miloševiću u razumnom roku, postavljanjem profesionalnih branitelja, u jesen 2004. je propao zbog bojkota svjedoka.

Raspravno vijeće je na kraju odlučilo da će samo provesti postupak protiv Bulatovića te mu za pripremu obrane odobrilo 15 dana.

Od pritvorskog liječnika je za petak naručeno novo izviješće o zdravstvenom stanju Miloševića, a nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak 25. travnja.

Pročitajte više