ICTY: Na suđenju Miloševiću svjedočilo troje Bošnjaka

NA SUĐENJU bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom (ICTY) u ponedjeljak je troje Bošnjaka svjedočilo o početku rata u BiH, te kampanji etničkog čišćenja protiv Bošnjaka i Hrvata koje su u BiH provodile srpske paravojne snage uz potporu JNA.

Svjedoci Tužiteljstva - stanovnik Vlasenice Ibro Osmanović, zaštićena svjedokinja B-1746 iz općine Doboj, te Esad Velić, bivši predsjednik općine Bosanska Krupa - dali su iskaze o događajima iz travnja i svibnja 1992. godine, kad su srpske snage napale i zauzele njihova mjesta.

Zaštićena svjedokinja B-1746, Bošnjakinja iz sela Milkovac nedaleko Doboja, rekla je da su u travnju u vojarnu JNA u selu stigli pripadnici srpskih paravojnih snaga, "crvenih beretki, belih orlova i specijalaca". Oni su naoružani kružili Dobojem u automobilima bez registarskih oznaka, dok su istodobno vojnici JNA kopali rovove i raspoređivali topništvo oko vojarne.

Svjedokinja je kazala da su 2. svibnja 1992. paravojne snage iz Srbije i snage JNA pokrenule napad na grad i zauzele sve općinske institucije.

Srbi su u svibnju počeli etničko čišćenje Doboja, nakon čega su Hrvati i muslimani iz straha počeli napuštati to područje, kazala je svjedokinja. Srpske snage provodile su kampanju nasilja, bilo je pljačke, odvođeni su ljudi i silovane su žene. Išli su od kuće do kuće kako bi tražili oružje i oduzimali novac i tehničku robu, rekla je svjedokinja.

Velić, čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosanskoj Krupi početkom devedesetih, rekao je da je stranka bosanskih Srba SDS pripremala plan podjele općine po etničkim kriterijima. Rekao je da je plan Srba u Bosanskoj Krupi bio je podjela općine na srpski i muslimanski dio, te spajanje srpskog dijela s ostalim srpskim područjima u BiH. To bi bio prvi korak u stvaranju jedinstvene srpske države na Balkanu, rekao je Velić.

On je isto tako opisao srpski napad na Bosansku Krupu 22. travnja 1992. godine. Srpske snage počele su granatirati grad, a nakon toga muslimani su prešli na lijevu obalu Une. Na drugoj strani koju su okupirali Srbi uništene su brojne kuće, uključujući i džamiju i katoličku crkvu, rekao je Velić.

Stanovnik Vlasenice Ibro Osmanović opisao je kako je JNA zauzela grad u travnju 1992. te je nakon toga uspostavljena srpska vlast koja je diskriminirala muslimansko stanovništvo.

Svjedok je opisao kako je bez ikakva razloga uhićen u svibnju 1992., te je u lokalnoj policijskoj postaji bio podvrgnut zlostavljanju. Dodao je da su u tom razdoblju srpske vlasti arbitrarno uhićivale, te zlostavljale i ubijale pritvorenike, čija je tijela vidio za boravka u pritvoru. Osmanović je iz pritvora prebačen u logor Sušicu, a potom u logor Batković odakle je pušten tek u srpnju 1993. godine.

Suđenje Miloševiću nastavit će se u srijedu Miloševićevim protuispitivanjem Velića.

Milošević je pred ICTY-jem optužen za genocid u BiH, te zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Pročitajte više