ICTY: Nastavljeno suđenje "vukovarskoj trojci"

SUĐENJE "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, u srijedu je nastavljeno protuispitivanjem sjedokinje optužbe Binazije Kolesar, koja je 1991. bila glavna sestra vukovarske bolnice.

Mrkšić, Šljivančanin i Radić optuženi su u osam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstva najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila, odvedena iz vukovarske bolnice, na farmi Ovčara kod Vukovara 20. studenoga 1991.

Branitelji trojice optuženih ispitivali su svjedokinju o evidenciji podataka o pacijentima bolnice, o liječenju ranjenika izloženih djelovanju zabranjenih vrsta oružja u Vukovaru, o pokušajima da se među predviđene za evakuaciju ubace lažni ranjenici, i drugim temama.

Radićev odvjetnik Borivoje Borović pitao je svjedokinju o liječenju ranjenih od bojnih otrova i fosfornih bombi te o njezinim saznanjima o korištenju kazetnih bombi u napadima na Vukovar.

Kolesar je ispričala kako je i sama nakon eksplozije jedne granate bila izložena plinu koji je izazivao gušenje. Također je opisala slučaj pacijentice koja je primljene s teškim opeklinama i zapaljene kose, koja se nije mogla ugasiti, sugerirajući da je stradala u eksploziji fosforne bombe.

"Čula sam da su i u Vukovaru korištene kazetne bombe, kakve sam kasnije vidjela u napadu na Zagreb", kazala je svjedokinja.

Mrkšićev branitelj Miroslav Vasić, ispitivao je o stanju u bolnici uoči pada Vukovara, tražeći potvrdu za tezu obrane da su u bolnici tada zaštitu potražili mnogi hrvatski branitelji pretvarajući se da su ranjenici.

"Kako sam ja mogla znati tko je bio ranjen, a tko je samo želio izgledati kao ranjenik, prolazeći među tisuću ljudi", kazala je Kolesar. Objasnila je kako u situaciji kakva je bila, ne čudi da je bilo ljudi koji su htjeli dobiti zaštitu koju u ratu međunarodne konvencije predviđaju za ranjenike.

Protuispitivanje svjedokinje Kolesar dovršio je Šljivančaninov odvjetnik Momčilo Bulatović, koji se najviše zadržao na pitanjima o elektronskoj dokumentaciji vukovarske bolnice.

Suđenje se nastavlja u četvrtak kada će tužitelj Marks Moore izvesti novog svjedoka, za koje je danas najavljeno korištenje mjera zaštite.

(Hina) xdh ydv

Pročitajte više