ICTY: Odgođeno saslušanje novinara Duška Jovanovića

HAAŠKI sud (ICTY) objavio je u četvrtak da je odgođeno saslušanje crnogorskog novinara Duška Jovanovića, koji se danas trebao izjasniti o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda, počinjeno objavom identiteta jednog zaštićenog svjedoka u podgoričkom listu "Dan".

Jovanović u četvrtak nije doputovao u Haag, jer mu nizozemsko veleposlanstvo u Beogradu nije odobrilo vizu za ulazak u zemlju.

Njegov odvjetnik Anđelko Ležajić izjavio je za Hinu kako je Jovanović u srijedu poslijepodne u veleposlanstvu Nizozemske u Beogradu obaviješten da mu nije odobrena viza nakon čega je otkazao već kupljene karte za Haag. Ležajić je napomenuo da njegov klijent ne odbija izaći pred ICTY.

Jovanović, direktor i glavni urednik lista "Dan", prvi je novinar optužen za nepoštivanje ICTY-a, zato što je prošle godine objavio identitet zaštićenog svjedoka K-32 s kosovskog dijela suđenja bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću.

Glasnogovornik ICTY-a Jim Landale ocjenio je da su problemi s vizom "pomalo izneneđujući" jer je Tajništvo Suda prije više dana poslalo veleposlanstvu popratna pisma za vize Jovanoviću i odvjetnicima.

U izjavi haškim istražiteljima Jovanović je rekao da je identitet zaštićenog svjedoka otkrio kako bi povećao tiražu, iako je bio svjestan da time može ugroziti sigurnost svjedoka. Optužnica navodi da je svjedoku nakon objave identiteta prijećeno smrću.

Jovanoviću može biti izrečena kazna do sedam godina zatvora, novčana kazna do 100.000 eura ili kombinacija zatvorske i novčane kazne.

(Hina) dh br

Pročitajte više