ICTY: Odvjetnici zadovoljni prvim danom procesa Marijačiću i Rebiću

ODVJETNICI Krešimir Krsnik i Marin Ivanović, branitelji Ivice Marijačića i Markice Rebića pred Haškim sudom (ICTY), u utorak su izrazili zadovoljstvo prvim danom suđenja njihovim branjenicima, optuženim za nepoštivanje suda zbog objave imena i iskaza zaštićenog svjedoka.

Posebno su pozdravili odluku Žalbenog vijeća ICTY-a koje je na zahtjev optužbe ukinulo sve mjere zaštite svjedoka Johannesa van Kuijka, nizozemskog časnika UNPROFOR-a u BiH, zbog čijeg je objavljenog identiteta i izjave u "Hrvatskom listu" od 16. studenoga 2004. i podignuta optužnica protiv Marijačića i Rebića.

"Na koncu smo uspjeli u svim našim podnescima u zadnjih šest mjeseci. Na kraju je skinuta zaštita svjedoku zbog kojeg su optuženi. To je veliki korak naprijed", izjavio je Krsnik.

Ocijenio je kako tužitelji neće uspjeti dokazati odgovornost Rebića i Marijačića za nepoštivanje suda, te da će suđenje sutra završiti.

Današnje izvođenje dokaza optužbe ocijenio je uobičajenom taktikom gomilanja dokumenata.

"Haškom Tužiteljstvu ne smije se vjerovati. Skloni su manipulacijama koje idu njima u korist", kazao je.

Tužitelji su uz iskaz prvog svjedoka, istražitelja Terencea Camerona, uveli više desetaka dokaza o objavljivanju iskaza drugog zaštićenog haškog svjedoka u "Slobodnoj Dalmaciji" krajem 2000. , kao i naloga ICTY-a vezanih uz tu objavu.

"Kakve veze ima Slobodna Dalmacija s ovim našim postupkom još uvijek nisam uspio shvatiti, ali se nadam da će sud to shvatiti i pokazati u presudi", rekao je Krsnik.

Marijačićev odvjetnik Ivanović kazao je kako je "vrlo zadovoljan odlukom Žalbenog vijeća" o skidanju zaštite sa svjedoka, te ocijenio kako je to "dobar pokazatelj konačne odluke".

Izrazio je čuđenje zbog odluke vijeća da prihvati niz dokaza optužbe vezanih za "Slobodnu Dalmaciju" a ne za "Hrvatski list" koji je predmet spora, ističući kako oni "nemaju nikakve veze niti s autorom teksta, niti s medijem u kojem je objavljen, niti su dvojica štićenih svjedoka povezani".

Današnja rasprava protekla je, po jednoj strani, u dokazivanju tužitelja da su Marijačić i Rebić morali znati za naloge ICTY-a kojim se zabranjuje objava identiteta i iskaza zaštićenog haškog svjedoka, te po drugoj strani u inzistiranju branitelja da ne postoji nalog suda koji je adresiran na "Hrvatski list" ili optužene Marijačića i Rebića.

Marijačića se tereti za ometanje provođenja pravde zbog objavljivanja spornih tekstova u "Hrvatskom listu" čiji je glavni urednik, a Rebića zbog otkrivanja tajnih dokumenata Marijačiću.

Umirovljeni general Markica Rebić, bio je pomoćnik ministra obrane za sigurnost, čelnik Sigurnosno informativne službe (SIS) i savjetnik predsjednika Franje Tuđmana za nacionalnu sigurnost.

Pročitajte više