ICTY: Počelo suđenje Beqaju zbog prijetnji svjedocima

Haški sud (ICTY) u ponedjeljak je počeo suditi kosovskom Albancu Beqa Beqaju, optuženom za nepoštivanje suda zbog prijetnji svjedocima optužbe u postupku protiv bivšeg zapovjednika OVKa Fatmira Limaja i ostalih.

Na početku suđenja Beqaj (52) je prosvjedovao zbog toga što je u pritvoru, i to sa Srbima, ističući da je nevino optužen.

"Ja sam zatvoren sa Srbima, ja tu ne vidim pravde", rekao je Beqaj zamolivši suce da ga oslobode kako bi vratio na Kosovo i "pomagao svojoj obitelji".

Prema tužitelju Davidu Eperssonu, optuženi je tijekom 2004. u "šest navrata tražio od zaštićenih svjedoka B-1 i B-2 da povuku izjave koje terete Fatmira Limaja, Isaka Muslijua i Haradina Balju, optužene za zločine nad Srbima i Albancima u logoru OVK-a".

U optužnici od 21. listopada 2004. tereti ga se u tri točke za nepoštivanje suda, nepoštivanje u pokušaju i poticanje na nepoštivanje suda, te navodi da je Beqaj postupajući po nalogu Limaja i svog rođaka Muslijua, svjedoke B-1 i B-2 zastrašivao i pokušavao podmititi, nudeći im zemlju i novac.

Beqaj je negirao navode optužbe kao lažne, rekavši da nikome nije nudio zemlju i novac, niti su to Limaj i Musliju od njega tražili.

Po riječima tužitelja, na svjedoka B-1 je dva puta pokušan atentat na Kosovu, zbog čega je 2003. preseljen u drugu zemlju. Beqaj je na B-1 uglavnom utjecao posredno, preko rođaka, ali je istražiteljima ICTY-a priznao i izravan razgovor s njim, rekao je tužitelj.

B-1 je na suđenju trojici zapovjednika OVK, koje je u tijeku, bio krunski svjedok optužbe, opisavši u svom iskazu kako je u lipnju 1998. preživio strijeljanje 12 zatočenika logora Lapušnik, koje je zbog evakuacije logora naredio Limaj, a izvršio Balja. Također je ispričao kako ga je Musliu prilikom ispitivanja zlostavljao.

Prvi svjedok optužbe protiv Beqaja bio je zaštićeni svjedok B-2, čiji je iskaz uglavnom protekao na zatvorenoj sjednici.

Zamolivši na kraju suce da nešto kaže, neizravno je otkrio da je na zatvorenoj sjednici ipak potvrdio navode optužnice.

"Beqa je dobar čovjek, kakvog je teško naći. No njegov rođak ga je prevario i nagovorio na ove stvari. Ja s njima nisam nikada imao nikakve razmirice i najradije bih da ga oslobodite, pa da se zajedno vratimo kući", rekao je svjedok B-2.

Suđenje se nastavlja u srijedu, s novim svjedokom optužbe.

Za nepoštivanje suda Pravilnik ICTY-a predviđa kaznu do sedam godina zatvora, novčanu do 100.000 eura ili kombinaciju tih kazni.

(Hina) xdh ydv

Pročitajte više