ICTY predao RH materijale o ratnom zločinu u Paulin Dvoru

TUŽITELJSTVO Haškog suda (ICTY) u ponedjeljak je hrvatskom Državnom odvjetništvu predalo istražne materijale o ratnom zločinu u Paulin Dvoru, izjavila je glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann.

"Preko Ureda ICTY-a u Zagrebu, Državnom odvjetništvu predan je dokazni materijal za predmet Paulin Dvor koji je Tužiteljstvo istraživalo ali ga nije dovelo do stupnja optužnice", kazala je za Hinu glasnogovornica Hartmann.

Do predaje materijala došlo je na inicijativu Hrvatske, rekla je Hartmann, dodajući kako "Tužiteljstvo ohrabruje i podržava takvu inicijativu".

Napomenula je da Tužiteljstvo sukladno "strategiji dovršetka rada" do 2004. planira podići još 30-ak optužnica protiv osoba s cijelog prostora bivše Jugoslavije, te da će se one uglavnom odnositi na osobe koje su se nalazile u "vrhu zapovjednog lanca".

Izravne izvršitelje zločina ICTY neće procesuirati ali zato nacionalni sudovi trebaju inicirati postupke protiv njih i drugih prekršitelja humanitarnog prava, kazala je Hartmann.

Izrazila je spremnost Tužiteljstva da ustupi istražne materijale u takvim slučajevima, navodeći kako "Tužiteljstvo neće čuvati dokumente o predmetima koje neće voditi".

Tužiteljstvo je prošloga tjedna predalo osam kutija materijala o zločinu na Ovčari vlastima u Beogradu, gdje se priprema suđenje navodnim izravnim izvršiteljima zločina.

Dužnosnik zagrebačkog Ureda ICTY-a potvrdio je da je materijal dostavljen iz Den Haaga predan Državnom odvjetništvu RH, no nije precizirao o kojoj se količini materijala radi.

U Državnom odvjetništvu su neslužbeno potvrdili primitak materijala iz ICTY-a.

Pred Županijskim sudom u Osijeku, županijsko državno odvjetništvo je 13. ožujka ove godine podiglo optužnicu protiv Nikole Ivankovića (44) i Enesa Viteškića (34) za ratni zločin u Paulin Dvoru.

Optužnica ih tereti da su 11. prosinca 1991., kao pripadnici 130. brigade HV-a, iz osvete zbog smrti suborca ubili 19 mještana Paulin Dvora srpske nacionalnosti.

U svibnju 2002. istražitelji ICTY-a su u masovnoj grobnici pokraj Gospića otkrili tijela 18 civila iz Paulin Dvora.

Sumnja se da su leševi tajno prebačeni u grobnicu Rizvanušu pokraj Gospića, dok je jedan pronađen u blizini Paulin Dvora.

Pročitajte više