ICTY: Šešelju ograničenje komunikacije produljeno do srpnja

TAJNIŠTVO Haškog suda (ICTY) u četvrtak je objavilo odluku kojom se optuženom čelniku srpskih radikala Vojislavu Šešelju, zbog predsjedničkih izbora u Srbiji, ograničenje komunikacije iz pritvora produžava do 1. srpnja.

Mjera ograničenja komunikacije za Šešelja je na snazi od 10. svibnja do 13. lipnja, a produljenje se obrazlaže ocjenom da uoči izbora koji se održavaju u nedjelju 13. lipnja, uz mogući drugi krug 27. lipnja, postoji velika verojatanost da će Srpska radikalna stranka (SRS) od Šešelja tražiti dodatno angažiranje u političkim aktivnostima, poput slanja pisama podrške.

Velika medijska pozornost koja se u Srbiji posvećuje Šešeljevu sudjelovanju u predsjedničkoj kampanji "potkopava madat ICTY da pridonese ponovoj uspostavi i održavanju mira" kaže se u odluci uz napomenu kako Šešelj i dalje pokazuje "sklonost da prkosi".

Tajništvo citira nedavnu izjavu jednog dužnosnika SRS kako će "Šešelj naći načina da pošalje još jedno pismo podrške prije drugog kruga izbora, makar razbijesnio pripadnike osiguranja u Haagu".

Podsjeća se da je optuženi ranije slao takva pisma i davao izjave, koristeći sredstva pritvorske jedinice, što predstavlja kršenje odluke o pravu na komunikaciju.

Unatoč zabrani koju je ICTY uveo Šešelju uoči parlamentarnih izbora u prosincu 2003., on je iz pritvora u Schenevingenu uspio prokrijumčariti više pisama podrške svojim pristašama i Srpskoj radikalnoj stranci koja je pobijedila na izborima, a njezini su zastupnici kasnije u skupštini nosili majice sa Šešeljevim likom.

Na Božić je za članove stranke organizirao telefonsku konferenciju za novinare rekavši da "stari robijaš uvijek zna način kako zeznuti svoje čuvare".

Očekuje se da će Šešeljev stranački zamjenik Tomislav Nikolić, osvojiti najveći broj glasova u prvom krugu izbora u nedjelju.

Šešelju, koji je u 14 točaka optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, do 1. srpnja dozvoljena je samo komunikacija s pravnim savjetnicima i diplomatima SCG te, pod nadzorom, s članovima obitelji.

Pročitajte više