ICTY: Srbinu iz BiH Predragu Banoviću osam godina zatvora

HAŠKI sud (ICTY) osudio je u utorak bosanskog Srbina Predraga Banovića na osam godina zatvora zbog ubijanja i mučenja Bošnjaka i Hrvata u koncentracijskom logoru Keraterm kod Prijedora godine 1992.

Banović (34), bivši čuvar u Keratermu, priznao je u lipnju ove godine krivnju za progon Bošnjaka i Hrvata na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti. Tužiteljstvo je u okviru nagodbe odustalo od preostale četiri točke optužnice.

Na raspravi o visini kazne, održanoj početkom rujna, i optužba i obrana zatražile su za Banovića osmogodišnju kaznu zatvora.

Sudac Patrick Robinson je u obrazloženju presude naveo kako je Banović priznao da je "redovito sudjelovao u zlostavljanju, mučenju, prebijanju i ubijanju" bošnjačkih i hrvatskih logoraša.

Banović je prihvatio odgovornost za smrt pet logoraša, teško prebijanje njih 27 kao i za protupravno pritvaranje u nehumanim uvjetima, zlostavljanje i ponižavanje ostalih.

Raspravno vijeće je kao olakotne okolnosti prihvatilo Banovićevo kajanje za zločine te dosadašnju i buduću suradnju s tužiteljima.

Na prvoj optužnici podignutoj 1995. uz Banovića su bili optuženi i Željko Meakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević, koji u pritvoru ICTY-a čekaju početak suđenja.

Banović je uhićen 8. studenoga 2001. u Srbiji, zajedno s bratom blizancom Nenadom, kasnije oslobođenim zbog nedostatka dokaza.

U kaznu će mu biti uračunate dvije godine provedene u pritvorskoj jedinici ICTY-a u Sheveningenu. Kako nakon odslužene dvije trećine kazne može tražiti prijevremeno puštanje na slobodu, Banović bi iz zatvora trebao izaći za tri godine i četiri mjeseca.

Predrag Banović prošle se godine oženio u pritvoru ICTY-a u Scheveningenu a kum mu je bio Slobodan Milošević.

Pročitajte više