ICTY: Srpski forenzičar ostao kod tvrdnji o fingiranom pokolju

Srpski forenzičar Slaviša Dobričanin u srijedu je završio svoj višednevni iskaz na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, ostajući pri tvrdnji da su Albanci ubijeni u siječnju 1999. u kosovskom selu Račak bili pripadnici seoske straže OVKa, a ne nenaoružani civili kako tvrdi optužba.

Prema optužnici protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika, srpska vojska i policija su 15. siječnja 1999. u Račku likvidirale 40 nenaoružanih civila, od kojih 25 skupno na brdu Beguš iznad sela.

Svjedoka koji je 1999. vodio obdukciju ubijenih u Račku, tužitelj Daniel Saxon danas je suočio s nalazima finskih patologa o mecima iskopanim na mjestu skupne likivdacije i odjeći ubijenih koji su negirali njegove tvrdnje da se radi o poginulima u borbi.

Dobričanin je ocijenio da se ti nalazi ne mogu prihvatiti kao sigurni, sugerirajući u više navrata da se radilo o fingiranom događaju koji je poslužio kao povod za bombardiranje NATO-a.

Suđenje Miloševiću danas je s galerije pratila i finska forenzičarka Helen Ranta, koja je 2004. kao svjedok optužbe govorila o nalazima finskih patologa koji su istraživali slučaj. Tužiteljstvo je predložilo da se Rantu ponovo ispita, ali je raspravno vijeće to ocijenilo nepotrebnim.

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid i ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, nastavlja se u četvrtak statusnom konferencijom posvećenom odvijanju dokaznog postupka obrane i izvođenjem novog svjedoka.

(Hina) xdh ydv

Pročitajte više