ICTY: Srpski general osuđen za genocid služit će kaznu u Britaniji

GENERAL Haškim sudom (ICTY) pravomoćno osuđen za genocid, bit će i prvi haški osuđenik koji će kaznu izdržavati u Velikoj Britaniji, objavio je u srijedu ICTY.

"General Krstić bit će upućen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju, prema odluci suda", rekao je glasnogovornik ICTY-a na tjednom briefingu za novinare.

Generala Krstića, zapovjednika Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, Žalbeno vijeće ICTY-a je 19. travnja 2004. osudilo na 35 godina zatvora za pomaganje i podržavanja genocida u Srebrenici.

U kolovozu 2001. prvostupanjsko vijeće osudilo ga je na 46 godina za genocid, a u žalbenom postupku njegova je odgovornost reducirana na "pomaganje i podržavenje" genocida, jer je utvrđeno da nije bio među najodgovornijima za planiranje najtežeg zločina međunarodnog humanitarnog prava.

Presudom je utvrđeno da je vojska bosanskih Srba u Srebrenici počinila genocid, likvidiravši od 12. do 19. srpnja 1995. više od 7.000 Bošnjaka muškaraca, zarobljenih nakon pada tog grada.

Haški sud je 2003. sklopio bilateralni sporazum s Velikom Britanijom o prihvatu zatvorenika.

Takve sporazume ICTY ima i s Finskom, Švedskom, Norveškom, Danskom, Njemačkom, Austrijom, Francuskom, Italijom i Španjolskom.

Pročitajte više