ICTY: Svjedok Barriot o "intervenciji" SAD-a u Oluji

Nekadašnji francuski časnik UNPROFORa u Hrvatskoj dr. Patrick Barriot, svjedok obrane na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, rekao je u utorak u Den Haagu da je američka vojska 1995. izravno "intervenirala" u Oluji napavši srpske položaje u Kninu.

"Američka vojska je izravno intervenirala bez dozvole UN-a, tako što je napala srpske položaje u Kninu", kazao je Barriot i dodao kako je ta "intervencija" omogućila hrvatskim snagama da uđu u Knin.

Amerikanci su opremili Hrvatsku vojsku, a operaciju Oluja su vodili američki časnici iz organizacije MPRI, što su potvrđivali svi visoki časnici UNPROFOR-a, kazao je Barriot.

U svom svjedočenju pred Haškim sudom (ICTY), Barriot je kazao da je Oluja bila "užasna", da je u "masakrima" smrt našlo oko 2.000 Srba, a 200 tisuća ih je protjerano.

"Inzistiram da se tu radi o potpuno provedenom etničkom čišćenju jer se protjerani Srbi do danas nisu vratili", rekao je.

Barriot (49) je bivši pukovnik francuske vojske koji je 1994. i 1995. boravio u Topuskom kao liječnik u sastavu UNPROFOR-a. Kasnije je kao prosrpski aktivist, u Krajinu, BiH i na Kosovo dolazio privatno ili kao pripadnik humanitarnih udruga.

Mile Martić, predsjednik pobunjeničke paradržave u Kninu 1995. ga je imenovao "službenim predstavnikom" tzv. RSK u Parizu i dodijelio mu "državljanstvo" RSK.

Iste je godine, sa svojom suradnicom Eve Crepin, koja je danas također svjedočila u Den Haagu u korist Miloševića, objavio knjigu "Ubojstvo jednog naroda" o krajinskim Srbima, u kojoj je autor uvoda i poglavlja o povijesti Krajine bio Martić.

Barriot, svojedobno predsjednik francuske Civilne zaštite a danas član vladina odbora stručnjaka za procjenu terorističke opasnosti, u haškoj sudnici je opisao da je kao pripadnik UNPROFOR-a i u svojim kasnijim misijama, usko surađivao s francuskim obavještajnim službama - civilnom DST i vojnom DGSE.

Govorio je ulozi tih službi u oslobađanju francuskih pilota koje su zarobili bosanski Srbi 1993., te o saznanjima tih službi o ulozi islamskog terorizma u ratu u BiH i pobuni Albanaca na Kosovu.

Amerikanci su 1998. organizirali obuku OVK surađujući s al-Qaidom, čiji je vođa Osama bin Laden tada boravio na sjeveru Albanije, kazao je Barriot, koji je govorio i o financiranju OVK, te alžirske GIA i al-Qaide iz krijumčarenja droge. Barriot sutra nastavlja iskaz.

(Hina) xdh ydv

Pročitajte više