ICTY: Tužitelj osporio vjerodostojnost još jednog Miloševićevog policijskog svjedoka

GEOFFREY NICE, glavni tužitelj na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, u četvrtak je još jednog svjedoka obrane izložio toliko neugodnom protuispitivanju da se na trenutke činilo kako je svjedok Dragan Jašović optužen za zločine zajedno s Miloševićem.

Jašović, kojeg je Milošević ispitao 25. travnja a Nice je jučer počeo protuispitivanje, svjedoči o pokolju 40 Albanaca u kosovskom selu Račak u siječnju 1999., koji je prema optužnici tipičan zločin kakve su srpske vojno-policijske snage činile tijekom intervencije na Kosovu 1998/99., dok Miloševićeva obrana zastupa tezu da je bila riječ o insceniranom događaju koji je poslužio kao opravdanje za 11-tjednu kampanju bombardiranja NATO-a.

Rašović, koji je u to vrijeme bio policijski inspektor u Uroševcu poznat po dobrim vezema s Albancima, sudjelovao je u istrazi koju je MUP Srbije vodio o pokolju u Račku, u sklopu koje je saslušao oko 700 Albanaca. Milošević je predložio vijeću da u spis uvede znatan broj tih izjava, kao dokaz da je 15. siječnja u Račku u borbi ubijeno 40 albanskih terorista, pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a ne civila kako se tvrdi u optužnici.

Tužiteljstvo je višetjedni razmak između glavnog ispitivanja i protuispitivanja iskoristilo da na Kosovu pribavi svježe izjave nekih od Albanaca koje je 1999. saslušavao Jašović. One su pokazale da su pod mukama, premlaćivani palicama za baseball i mučeni elektrošokovima, morali potpisati da je Račak bio uporište OVK.

Mnogi od njih označili su upravo svjedoka Rašovića kao onoga tko ih je tukao i iznuđivao izjave. Ulažući vidne napore da parira tužitelju, on je zbunjeno i neuvjerljivo negirao te iskaze, tražeći u njima najsitnije nelogičnosti ili, najčešće, tvrdeći kako se ne sjeća jer je prošlo više od šest godina.

Tužitelj je opisao i incidente u kojima su neki od ispitanih podlegli mučenju, ili su ubijeni, poput jednog Albanca koji je bačen s četvrtog kata policijske postaje u Uroševcu.

Kada je svjedok rekao da se ni toga ne sjeća, Nice ga je pitao "Čovjek vam proleti ispred prozora a vi se ni toga ne sjećate?!"

Tijekom ispitivanja o pojedinačnim žrtvama pokolja u Račku, Jašović nije znao odgovoriti zašto su kao pripadnici OVK navedena 25-orica mještana koji su zajednički strijeljani na brdu iznad sela, a ne i oni koji su se bijegom spasili od policije.

Tužitelj ga je pitao i što su u OVK radila dvojica 77-godišnjaka s popisa ubijenih i jedan 13-godišnji dječak, na što je Jašović rekao da ne zna ali su mu tako rekli Albanci koje je ispitivao.

Nice je zaključio kako je cilj navodne istrage MUP-a Srbije bilo zataškavanje a ne otkrivanje zločina, s čime se svjedok nije složio.

"Policija i vi ste imali zadaću zataškati zločin u Račku" - rekao je Nice, za što je Jašović rekao da "nije točno".

Protuispitivanja Jašovića nastavlja se u petak, nakon čega bi Milošević trebao izvesti novog svjedoka obrane.

Osim što će biti uvršten među one Miloševićeve svjedoke s krajnje dvojbenim učinkom za interese obrane, svjedoka Dragana Jašovića u odnosu na Haški sud karakterizira još jedna dvojakost - ona vezana uz kriterije Tužiteljstva. On je naime početkom travnja ove godine bio svjedok optužbe na suđenju trojici lokalnih zapovjednika OVK Fatmiru Limaju, Isaku Muslijuu i Haradinu Balji gdje su njegovi istražni zapisnici sa saslušanja Albanaca koji su bili zatvoreni i mučeni u logoru OVK Lapušnik, ponuđeni kao prvorazredni dokazi.

No kada je riječ o istrazi zločina u Račku i suđenju Miloševiću, istovrsni zapisnici inspektora Jašovića za predstavnika istog Tužiteljstva nemaju nikakvu vjerodostojnost.

Ovakvo neuobičajeno korištenje istoga svjedoka u dvije potpuno različite svrhe, po dva dijametralno suprotna kriterija, izazvalo je i čuđenje sudaca ICTY-a, kako se neslužbeno saznaje u Haagu.

Bivšem predsjedniku Srbije i SRJ, u Haagu se sudi od 12. veljače 2002. po 66 točaka optužbe za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti koje su srpske snage pod njegovim vodstvom počinile u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih.

Nice optužio Miloševićevog svjedoka da je zlostavljao Albance

Tužitelj Geoffrey Nice u petak je završio protuispitivanje Dragana Jašovića, svjedoka obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), citirajući izjave Albanaca s Kosova koji su svjedoka opisali kao poznatog policijskog zlostavljača i mučitelja iz policijske postaje u Uroševcu.


"Vaša policijska postaja bila je zločinački centar za mučenje Albanaca još od 1991.", kazao je tužitelj Jašoviću, što je on uporno negirao.

Bivši jugoslavenski predsjednik Milošević predložio je sudskom vijeću da kao dokaz obrane prihvati desetke zapisnika sa saslušanja Albanaca koje je Jašović sastavio u sklopu istrage MUP-a Srbije o pokolju 40 Albanaca u selu Račak 15. siječnja 1999., najpoznatijem masovnom zločinu tijekom srpske vojno-policijske intervencije na Kosovu 1998/99.

Izjave ispitanih Albanaca ukazivale se na činjenicu da je u Račku postojao snažan lokalni stožer Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji je brojao od 80 do 120 pripadnika, te da su od 40 ubijenih u siječnju 1999., 27-orica bili pripadnici OVK-a, suprotno navodima optužnice da su u Račku ubijeni nenaoružani civili.

Tužitelj je tijekom protuispitivanja predočio nedavno uzete izjave nekih od Albanaca koje je ispitivao Jašović, koje su pokazale da je ispitivanje pratilo premlaćivanje baseball palicom i mučenje elektroškovima, u čemu je vrlo zdušno sudjelovao i inspektor Jašović.

U toj navodnoj istrazi zločina u Račku, Jašović i njegovi pretpostavljeni u policiji, zajedno s tadašnjim ministrom policije Vlastimirom Đorđevićem i potpredsjednikom vlade Nikolom Šainovićem, ponašali su se kao kriminalci koji su skrivali tragove zločine, rekao je Nice.

Jašović je uglavnim negirao sve navode tužitelja, ali nije uspio odgovoriti na pitanje kako to da su od mještana Račka koji su se tijekom napada policije sklonili u dvije kuće, pripadnicima OVK proglašeni samo oni iz jedne kuće koji su ubijeni, a ne i mještani iz druge kuće koji su uspjeli pobjeći.

Urušeni kredibilitet svog svjedoka i njegovih dokaza u ponedjeljak će u dodatnom ispitivanju pokušati popraviti optuženi Milošević.

Bivšem predsjedniku Srbije i SRJ, u Haagu se sudi od 12. veljače 2002. po 66 točaka optužbe za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti koje su srpske snage pod njegovim vodstvom počinile u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih.

Pročitajte više