ICTY: Ustavni sudac Marković o neustavnosti otcjepljenja 1991.

BVIŠI sudac Ustavnog suda SFRJ Ratko Marković u četvrtak je kao svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) rekao da je Ustavni sud sve odluke Slovenije i Hrvatske o nezavisnosti proglasio neustavnima.

"Ustavni sud SFRJ tada je proglasio neustavnim ukupno šest akata Slovenije i četiri akta Hrvatske. Neustavnom je proglašena i deklaracija o nezavisnosti Makedonije, a kasnija odluka o nezavisnosti BiH nije razmatrana zato što Ustavni sud više nije postojao", kazao je Marković.

Slovenija je, po njegovim riječima, kao jednonacionalna republika, dala model za otcjepljenje, a sijedile su Hrvatska, BiH i Makedonija.

Marković je kazao da Slovenija i Hrvatska početkom 90-ih nisu htjele politički dogovor o pravu na samoopredjeljenje, već su pribjegle jednostranoj secesiji od SFRJ.

Optuženi Milošević, koji sam vodi svu obranu, najavio je da će svjedok Marković - glavni pregovarač Srbije na pregovorima o rješavanju krize na Kosovu u Rambouilletu 1999. godine - nastaviti svoj iskaz i idućega tjedna.

Pročitajte više