ICTY: Za Miloševića svjedoči osumnjičeni policijski general

BIVŠI jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević u srijedu je za novog svjedoka obrane pred Haškim sudom (ICTY) izveo umirovljenog policijskog generala Obrada Stevanovića, koji je i sam bio pod istragom ICTY-a.

Stevanović, koji je u vrijeme intervencije na Kosovu 1999. bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova Srbije, bio je pod istragom haškog Tužiteljstva, a Europska unija ga je 1998. stavila na popis srpskih dužnosnika kojima je zabranjen ulazak u zemlje članice.

Predmetni tužitelj Geoffrey Nice srušio je vjerodostojnost prethodnog svjedoka, policajca Radovana Paponjka, pripisujući mu organizaciju prebacivanja leševa u Srbiju radi prikrivanja zločina, a Stevanoviću će u tom sučeljavanju ostati još manje izgleda.

Od Miloševićeve najave da će pred Haški sud izvesti više od 1.600 svjedoka svoje obrane, uključujući i brojne strane državnike, nije ostalo gotovo ništa, pa on u zadnje vrijeme poseže za višednevnim iskazima svojih bivših suradnika i pristaša, uglavnom slabijeg kredibiliteta.

Tako je i za generala Stevanovića najavio da će ga ispitivati najmanje tri dana, od kojih je prvi protekao u potvrđivanju legitimiteta inkriminiranih akcija srpske policije na Kosovu.

"Sve što je policija radila na Kosovu, radila je u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima i drugim zakonima", rekao je svjedok.

Potvrdivši da je tijekom rata u proljeće 1999. na Kosovu bilo 16.000 od ukupno 25.000 policajaca u Srbiji, on je naglašavao kako im je glavna zadaća bilo "suzbijanje terorizma".

Negirao je navode vještaka optužbe, da je Milošević 90-ih godina militarizirao policiju u Srbiji pretvorivši je u drugu vojsku s 40.000 dobro naoružanih pripadnika.

Svjedočenje Stevanovića, danas profesora na Policijskoj akademiji u Beogradu, nastavlja se idućeg utorka.

Pročitajte više