IDC IT Outsourcing Roadshow CEE 2005

10. STUDENOG u Multiplex Cinestar centru u Zagrebu IDC Adriatics organizirao je konferenciju IDC Outsourcing Roadshow CEE 2005. Događaju je prisustvovalo oko 200 poslovnih menadžera i IT profesionalaca.

Konferencija je obuhvatila pregled primjene outsourcinga IT usluga u Hrvatskoj i zemljama srednje i istočne Europe te izložila prednosti i ograničenja u primjeni ovog modela. Posebna se pozornost obratila na stvaranje dodatne vrijednosti za tvrtku upotrebom outsourcinga. Vodeće tvrtke, parneri ove konferencije, predstavili su svoja rješenja, kao što su: outsourcing i hosting softverskih aplikacija i IT infrastrukture, managed services, outsourcing cjelovitog rješenja za upravljanje ispisom, outsourcing fiksne telefonije, i dr.

IDC-evi partneri na ovoj konferenciji su renomirane IT i telekom tvrtke: GBS-IT, Siemens Business Services, HP, Microsoft, General graphic, Combis, S&T Hermes Plus, Span i Optima Telekom.

"Vrijednost tržišta outsourcinga u protekloj je godini iznosila je 21,55 milijuna američkih dolara, što predstavlja porast od 34.9% u odnosu na 2003. godinu. Unatoč tome što je outsourcing IT usluga bio najbrže rastuća kategorija ukupnog IT tržišta, evidentno je kako je taj model kod nas i dalje relativno skromno zastupljen", uvodno je naglasio Boris Žitnik, direktor lokalnog ureda IDC-a.

Uvođenje outsourcinga IT usluga unosi dalekosežne promjene ne samo u poslovanje i nabavke krajnjih korisnika već i poziciju i kulturu informatičkih kuća i svih sudionika u distribucijskim lancu.

U razvijenom svijetu taj je modalitet pružanja usluga preuzeo ogroman udio u ukupnim IT uslugama. Primjerice, u Finskoj preko 60 posto IT usluga pruža se u outsourcing modelu.

Pročitajte više