Ide jaka promjena, izdana upozorenja. Evo kada nevrijeme stiže u koji dio Hrvatske

Danas u Hrvatsku stiže snažna promjena vremena koja donosi i kraj toplinskog vala. Prijete oluje, temperature će znatno pasti, a smirivanje vremena očekuje se tek od četvrtka. 

Danas jaka promjena

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za danas najavljuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Zahvatit će ujutro i prijepodne sjeverni i dio srednjeg Jadrana, potom će se širiti prema jugu te na zapadne krajeve unutrašnjosti, a kasno poslijepodne doći će do Slavonije.

Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, vjerojatnije duž obale. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, u sjevernim kopnenim krajevima kratkotrajno i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom od 27 do 32, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije do 36°C.

Izdana upozorenja

Za cijelu Hrvatsku izdana su upozorenja. Za veći dio zemlje na snazi je narančasti meteoalarm. Lokalno su mogući grmljavinsko nevrijeme i tuča. 

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", kažu iz DHMZ-a.

Prema podacima DHMZ-a, nevrijeme bi u većinu zemlje trebalo stići u popodnevnim satima, točnije nakon 14 sati. Nekoliko sati ranije nevrijeme bi trebalo stići u Liku, a na riječkom području i u Istri nevrijeme se očekuje već od jutarnjih sati. 

Spomenimo i da je za splitsku i dubrovačku regiju još danas na snazi narančasti alarm i zbog toplinskog vala.

Jučer u poslijepodnevnim satima civilna zaštita objavila je upozorenje za iduće dane.

"Narančasto upozorenje DHMZ-a za sutra. Prognostičari DHMZ-a izdali su za sutra, 28. kolovoza narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme u cijeloj zemlji, već od jutra na sjevernom Jadranu, a u nastavku dana i drugdje", piše civilna zaštita na društvenim mrežama.

"Lokalno je moguć izraženiji pljusak, s njim veća količina kiše u kraće vrijeme, vrlo jak pa i olujan vjetar te tuča, a ne može se isključiti i mogućnost pojave pijavica na moru", napisali su, prenijevši upozorenja DHMZ-a o opasnosti od grmljavinskih nevremena, bujičnih poplava i tuče.

Što nas čeka sutra i u narednim danima

Sutra će također biti promjenljivo oblačno s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, češće na Jadranu, u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Mjestimice su mogući i nevrijeme te obilnija oborina. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren južni i jugozapadni, na Jadranu jako jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka većinom od 13 do 18, duž obale i na otocima između 19 i 24°C. Najviša dnevna uglavnom od 23 do 28°C.

Za sutra je za cijelu Hrvatsku, osim istoka zemlje, izdano žuto upozorenje. 

Od utorka do četvrtka vrijeme će biti promjenljivo i vrlo nestabilno te manje toplo. Povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina, češće na Jadranu i uz njega, a lokalno će biti i nevremena. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren, u utorak većinom južni i jugozapadni, a zatim sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će južni i jugozapadni vjetar te jugo u srijedu oslabjeti, a u četvrtak na sjevernom dijelu okrenuti na buru.

Kako će nevrijeme zahvaćati Hrvatsku

Krunoslav Mikec, dežurni prognostičar DHMZ-a, u razgovoru za Novi dan otkrio je da nam se nakon nekoliko dana osvježenja i pada temperatura vraća bablje ljeto.

Ciklona koja je jučer zahvatila dio Italije premješta se prema našim krajevima, rekao je Krunoslav Mikec. Nešto kiše i pljuskova bilo je jutros u Istri, pomicanje oblaka se nastavlja na Jadranu. U poslijepodnevnim satima pljuskovi praćeni grmljavinom stići će i do juga Jadrana, ali i zapadnih krajeva u unutrašnjosti. Istok zemlje će danas još biti vruć s temperaturama do 35 stupnjeva.

Govoreći o posebnim upozorenjima Mikec je rekao:

"Postoji mogućnost za ozbiljno nevrijeme, posebno na Jadranu. Mogu se pojaviti pijavice, more je dobro ugrijano pa se mogu javiti ozbiljne nestabilnosti – grmljavinska nevremena. Najviše na obali uz Istru, sjevernu Dalmaciju, a popodne i u ostatku Jadrana. Može biti i obilnije oborine koja može uzrokovati bujične i urbane poplave na mjestima. Što se tiče kontinentalnih krajeva, treba računati na povećanu vjerojatnost od pljuskova, ali može biti olujnog vjetra. Treba biti na oprezu, pratiti radarsku situaciju."

Nije kraj ljeta

Na pitanje je li ovo kraj ljeta, Mikec kaže da možemo očekivati još vrućih dana i produljenje ljetne sezone:

“Recimo da će temperatura već danas biti niža nego jučer. Vruće će još biti na Jadranu i u Slavoniji. Ostali krajevi danas tek poneki stupanj niže. Daljnji pad temperature očekuje se tijekom utorka i srijede. Najviša temperatura u unutrašnjosti bi bila oko 20 Celzijevih, to je osjetno hladnije nego prošlih dana. Nije kraj ljeta. Nakon ovog promjenjivog razdoblja već krajem tjedna rast temperature, ali ne na ovako visoke vrijednosti kao prošlih dana.

Prvi dio rujna ne donosi zamjetnije zahladnjenje. Početak školske godine ponovno donosi temperature više od prosjeka. I more se neće previše ohladiti pa će turistička sezona imati koristi. Svakako se čini da će biti babljeg ljeta.”

Meteorolog: Vrijeme će se brzo i silovito promijeniti

Još detaljniju prognozu za tjedan pred nama donosi meteorolog Bojan Lipovšćak za N1.

On napominje kako će se nakon dva tjedna toplinskog vala vrijeme brzo i silovito promijeniti. Kaplja toplog vrućeg zraka koja je podržavala toplo, suho, stabilno vrijeme sa slabim vjetrovima odmiče prema istoku, a nad sjeverne i zapadne krajeve Europe prodire hladan, nestabilan, vlažan zrak s Atlantika te struji prema istoku, sjevernije od Alpa. Pod utjecajem mlazne, visinske struje nestabilan zrak zaobilazi planinski masiv Alpa i prodire u brzoj sjeverozapadnoj struji nad Genovski zaljev uzrokujući jaku ciklogenezu.

U sklopu cirkulacije Genovske ciklone kumulonimbusni grmljavinski oblaci slijede jedan drugi i prodiru nad sjevernu Italiju, Austriju i Sloveniju. Premještanjem toplog zraka prema jugoistoku putanje kumulonimbusa spuštaju se prema jugu te očekujemo grmljavinu i pljuskove već danas prijepodne u zapadnim krajevima i na sjevernom Jadranu, a u noći na utorak i u istočnim krajevima unutrašnjosti te na cijelom Jadranu.

Burni atmosferski procesi

U atmosferi je zbog akumulirane topline i vlage velika količina pohranjene energije te su izvjesni vrlo burni atmosferski procesi. Očekujemo pad temperature zraka za 15 do 18°C, udare vjetra do 90 km/h i jake grmljavinske pljuskove mjestimice s tučom.

Količina vlage u zračnoj masi koja pritječe nad naše krajeve može, osobito na južnom Jadranu i u Dalmatinskoj zagori, uzrokovati pljuskove tropskih karakteristika sa satnom količinom kiše i do 60 mm na četvorni metar. Zbog niskog atmosferskog tlaka, jakog juga i poslijepodnevne plime, moguće je lokalno plavljenje obala, osobito na sjevernom Jadranu.

Vrijeme danas i sutra

Danas će se naoblačenje uz pad temperature i grmljavinske pljuskove brzo premještati prema istoku i tijekom dana i navečer proširiti na cijelu unutrašnjost, sjeverni i srednji Jadran. Na Jadranu će puhati jako, na otvorenom moru i olujno jugo. Jutarnje temperature u zapadnim krajevima unutrašnjosti od 17 do 21°C. Na Jadranu jutarnje temperature od 22 do 26°C.

Najviše dnevne u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu od 25 do 28, a u Slavoniji, Baranji i Srijemu, kao i na Jadranu, oko 35°C. Navečer uz naoblačenje i prolaz fronte temperature u padu za 10 do 15°C.

U utorak pretežno oblačno s povremenim pljuskovima i grmljavinom, vjetrovito. Više oborine uz jako jugo na Jadranu i u Dalmatinskoj zagori. Jutarnje temperature u unutrašnjosti od 8 do 12°C, na Jadranu 15 do 19°C. Najviše dnevne u unutrašnjosti od 14 do 20, na Jadranu oko 25°C.

Smirivanje od četvrtka

Srijeda će biti promjenljivo oblačna i nestabilna s povremenim pljuskovima kiše. Krajem dana na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka bura.

Od četvrtka postupno smirivanje vremena uz porast temperature zraka i dulja sunčana razdoblja.

Pročitajte više