Identificiran četvrti londonski bombaš i 11 žrtava napada

BRITANSKA policija identificirala je muškarca za kojeg vjeruje da je četvrti napadač terorističke skupine koja je prošlog četvrtka u napadu bombama u Londonu ubila više od 50 osoba, izvijestila je televizija Sky.

Sky Tv je javila da je muškarac podrijetlom iz okolice grada Leedsa na sjeveru Engleske, istog područja u kojem su živjela i ostala trojica osumnjičena da su izvršili bombaški napad.

Za svu četvoricu se pretpostavlja da su poginuli u napadima, što je potaknulo strah od pojave napadača-samoubojica u zapadnoj Europi.

Sama policija nije još komentirala navode tv-postaje.

Inače, do jutros je identificirano 11 osoba poginulih u terorističkom napadu u Londonu, izvijestio je u srijedu Scotland Yard.

Prema još uvijek nepotpunim podacima u četiri bombaška napada u četvrtak 7. srpnja poginule su najmanje 52 osoba, a ozlijeđeno ih je oko 700.

U napadima su poginula i četiri počinitelja, izvijestila je policija.

Clarke: Londonski napadači dio "šire zajednice"

Britanski ministar unutarnjih poslova Charles Clarke danas je rekao da su četiri muškarca, osumnjičena za samoubilački napad u Londonu u kojem je poginulo najmanje 52 ljudi, možda dio "šire zajednice" s međunarodnim vezama.

"Središnja pretpostavka koja se treba ispitati i istražiti jest da su pojedinci za koje znamo radili u sklopu šire zajednice", kazao je Clarke novinarima u Bruxellesu gdje će tijekom prijepodneva predsjedati sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja EU.

Clarke je kazao da je bio iznenađen i šokiran činjenicom da je osumnjičena četvorka rođena i odrasla u Velikoj Britaniji ali da to nimalo ne umanjuje potrebu za jačanjem paneuropske suradnje na području sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Kazao je da namjerava uvjeriti Euopski parlament u potrebu prihvaćanja pravila o obaveznom snimanju i pohranjivanju telefonskih razgovora i općenito telekomunikacijskih veza koji pomažu policiji u istrazi teroristički i drugih teških zločina.

Clarke je u srijedu, u razgovoru za BBC Radio 4, ponovio i upozorenje od novih terorističkih napada u Velikoj Britaniji.

"Apsolutno mislim da se moramo pripremiti na to da postoje i drugi ljudi spremni na takvo djelovanje", rekao je Clarke. "Moramo pretpostaviti da postoje i drugi koji su spremni počiniti djela poput onih prošlog četvrtka u Londonu".

Pročitajte više