Identificirana tijela izraelskih vojnika, Izrael počeo oslobađati oko 400 Palestinaca

IZRAEL je u četvrtak počeo oslobađati oko 400 Palestinaca u sklopu sporazuma o razmjeni zarobljenika s libanonskom gerilskom skupinom Hezbollah, nakon što su u Koelnu identificirana tijela trojice izraelskih vojnika koje je izručio libanonski šijitski pokret Hezbollah, objavili su očevici.

Palestinski zarobljenici prevezeni su iz izraelskih zatvora na granične prijelaze sa Zapadnom obalom, odakle su prebačeni u palestinske autobuse kako bi nastavili put prema palestinskim područjima.

Izraelska televizija ranije je objavila da su u Koelnu identificirani ostaci trojice ubijenih izraelskih vojnika, što je predstavljalo ključni element za nastavak razmjene zarobljenika između Izraela i Hezbollaha, a koja je dogovorena uz posredovanje Njemačke.

Također je izraelskoj strani u Koelnu predan poslovni človjek Elhanan Tannenbaum, inače i pričuvni časnik, a što je jedna od točaka sporazuma koji su Izrelci i Hezbollah sklopili uz njemačko posredovanje.

Televizija je prenijela da su izraelski forenzičari identificirali tijela koja su rano u četvrtak prebačena u Koeln njemačkim vojnim zrakoplovom iz Bejruta.

Nakon identifikacije vojnika, koji su poginuli u Libanonu tijekom izraelskih vojnih operacija na tlu sjevernoga susjeda, razmjena vojnika je neizbježna, objavila je tv.

Istodobno, više od 30 nepalestinskih arapskih zarobljenika, koji su u Koeln doputovali izraelskim zrakoplovom u ranim jutarnjim satima, trebali bi otputovati u Bejrut prema odredbama sporazuma o razmjeni sklopljenog prošlog tjedna uz posredovanje Njemčke..

Pročitajte više