Identificirani posmrtni ostaci šest osoba nestalih u Domovinskom ratu

Foto: Igor Soban/PIXSELL

DANAS je u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu provedena završna identifikacija posmrtnih ostataka šest osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu, čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA.

Posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani na području Vukovarsko-srijemske županije (2), Brodsko-posavske županije (2), Požeško-slavonske županije (1) i preuzeti s područja Bosne i Hercegovine (1). Među identificiranim osobama su i dva hrvatska branitelja za kojima se traga od 1991. i 1992. godine.

"Ministarstvo radi na rješavanju sudbine svih nestalih"

Posmrtni ostaci Stjepana Lučića iz Novih Jankovaca, pripadnika 109. domobranske pukovnije Vinkovci, ekshumirani su sredinom studenoga kod Mirkovaca, dok su posmrtni ostaci Božidara Richtera iz Zagreba, pripadnika 3. gardijske brigade Osijek, preuzeti sredinom studenoga iz Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Paltrinieri i Milovan Kubat sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu su nazočili identifikaciji posmrtnih ostataka. 

Ministar Medved je izrazio sućut obiteljima identificiranih osoba, te naglasio da Ministarstvo hrvatskih branitelja radi s punom predanošću na rješavanju sudbine svih osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata, a osobito sudbine hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske državnosti.

"Utvrditi sudbinu nestalih i kazniti odgovorne"

Ministar je ponovno uputio apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli rješavanju prioritetnog humanitarnog pitanja, posljedica velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Utvrđivanje sudbine nestalih i kazneni progon odgovornih za počinjena zlodjela te trajno promicanje vrijednosti Domovinskoga rata kao temelja stvaranja i opstojnosti suverene hrvatske države obveza je svih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja. 

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga za 1816 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata, od kojih je 513 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Pročitajte više