IDS: Komunalnim redarima treba dati ovlast zaustavljanja bespravne gradnje

Ilustracija: Pixsell/Ivo Cagalj

ZASTUPNICI Kluba IDS-a najavili su danas da će sabor raspravljati o njihovom prijedlogu dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji kojim traže da se komunalnim redarima omogući zaustavljanje bespravne gradnje izvan građevinskog područja do dolaska građevinske inspekcije. 

"Za razliku od lakoće koju je vlada pokazala kada treba ukinuti prireze gradova i općina, od kojih se financiraju usluge potrebne hrvatskim građanima, u slučaju gorućeg problema bespravne gradnje pokazala je svu svoju tvrdoglavost i ignoranciju", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik IDS-a Dalibor Paus. 

"Vlada nastavlja ignorirati bespravnu gradnju" 

IDS dugo upozorava na problem za čije rješavanje Državni inspektorat nema kapaciteta. Inspektori nekoliko puta izađu na teren kako bi se fotografirali za medije, a dok se opet ne pojave, diljem obale niču bespravno izgrađena sela, upozorio je Paus. 

"Ponudili smo rješenje koje je podržao veliki broj zastupnika različitih stranaka jer su prepoznali da je to nadstranačko pitanje kojem trebamo zajednički pristupiti. Vlada se oglušila na to, nastavlja ignorirati bespravnu gradnju, zato je držimo odgovornom za nered koji se nastavlja na terenu, svaku daljnju devastaciju prostora i uništavanje okoliša", dodao je. 

"Sve manje građevinskih inspektora, a bespravna gradnja buja" 

Paus je podsjetio da smo 2019. godine imali 116 građevinskih inspektora, a ove godine ih je samo 82, što govori da su se kapaciteti građevinskog inspektorata smanjili za 30 posto, a bespravna gradnja i dalje buja.. 

"Inicijativi IDS-ovih gradova i općina, okupljenoj putem platforme bespravnagradnja.hr, priključili su se gradovi i općine iz Istre, Kvarnera i Dalmacije, gdje su na vlasti različite političke opcije - PGS, Fokus, SDP i HDZ te nezavisni - što potvrđuje kako je svima jasno koliko je to važna inicijativa koja ne može čekati. Vjerujem da svi želimo živjeti u uređenoj državi s uređenim prostorom jer to je nasljedstvo koje ostavljamo budućim generacijama", poručio je Daus. 

Pročitajte više