IDS o prijedlogu Zakona o privatizaciji turističkog zemljišta

SABORSKI zastupnik Istarskoga demokratskog sabora (IDS) Valter Drandić danas je na konferenciji za novinare u Puli predstavio prijedlog zakona o dopunama Zakona o privatizaciji, vezano uz tzv. turističko zemljište.

IDS je prvi u Hrvatskoj u zakonsku proceduru poslao prijedlog zakona o legalizaciji vlasništva nad građevinskim zemljištem unutar granica hotelsko-turističkih tvrtaka. Drandić je pojasnio da u postupku pretvorbe i privatizacije hotelsko-turističkih tvrtaka zemljište, na kojem su se prostirale, nije procjenjivano kao temeljni kapital tih tvrtaka.

´Novi vlasnici stoga se nisu smjeli upisivati kao vlasnici tzv. turističkog zemljišta već su uz minimalnu naknadu tek njegovi korisnici´, rekao je Drandić. Dodao je da je time država ostala bez velikog prihoda, a ujedno bez dokaza o vlasništvu turističke tvrtke ne mogu se ishodovati građevne dozvole za bilo koju gradnju.

´Upravo to onemogućuje bilo kakvo unaprjeđenje kvalitete turističkog proizvoda što predstavlja neodrživu situaciju´, ocijenio je Drandić istaknuvši da IDS upravo iz tog razloga predlaže dopunu Zakona o privatizaciji, a po kojemu bi se zemljište izvan okućnica hotelskih objekata prenijelo u vlasništvo lokalne samouprave. Jedinice lokalne samouprave, kaže Drandić, zatim bi s tvrtkama sklapale ugovore o dugoročnom zakupu, odnosno prema tržišnim uvjetima dale bi koncesiju za razdoblje ne duže od dvadeset godina.

Po Drandićevim riječima, shodno procjenama Hrvatskog fonda za privatizaciju, samo u kampovima u Hrvatskoj nije procijenjeno i uneseno u temeljni kapital društava više od 20 milijuna četvornih metara takvog zemljišta. Zaključio je da bi se donošenjem tog zakona uspostavio pravno uređeni način i time pravna sigurnost u vezi s korištenjem turističkog zemljišta.

Pročitajte više