IDS zadovoljan saborskom Deklaracijom o antifašizmu

Saborski Klub IDSa izrazio je danas zadovoljstvo jučerašnjim izglasavanjem saborske Deklaracije o antifašizmu, a nada se da će ona biti temelj na kojemu će Vlada izraditi zakon kojim će se borci NOBa u pravima izjednačiti s hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

To je na konferenciji za novinare izjavio predsjednik IDS-ova Kluba Damir Kajin, ustvrdivši da su borci NOB-a Deklaracijom konačno dobili legitimitet, te "satisfakciju za sva poniženja kojima su mnogi od njih bili izloženi".L

Na Vladi je sada, tvrdi, da borce NOB-a i materijalno obešteti.

Kajin je, kaže, izuzetno zadovoljan i time što je svoju deklaraciju o antifašizmu jučer predložio i HSP, kojom su se, iako ju Sabor nije podržao, 'pravaši' odrekli mračne prošlosti.

"Tom se deklaracijom HSP odriče zabluda iz 1990-ih, politike koji su vodili do 12. travnja ove godine. Svojom deklaracijom HSP osuđuje sebe za drsko isticanje Pavelićeve slike u Glavnom stanu ili za Đapićevo mjerenje kukuruza dizanjem ruke", rekao je Kajin.

Smatra da je osnovna namjera te deklaracije pokušaj HSP-a da uđe u HDZ-ovu vladu.

"HSP želi kupiti ulaznicu za Vladu jer im je 2003. to zatvorila Njemačka, pa su sada svjesni da ih Sanader može rehabilitirati", ocijenio je Kajin, istaknuvši da IDS ne želi HSP u Vladi jer u tome, kaže, ne vidi perspektivu za Hrvatsku.

"Hrvatska danas može reći da se antifašistički pokret nije javio 1939. ili 1941., već 20 godina prije, u Istri, da je u bivšoj SFRJ najrazvijeniji bio u Hrvatskoj, da ga je predvodio Josip Broz Tito, da ga na sreću nije kompromitirao kvislinški Pavelićev režim ni zločini nakon II svjetskog rata poput Križnog puta", zaključio je.

(Hina) xtr yaz

Pročitajte više