Idućeg tjedna o zakonu o promjeni ustava Srbije

SKUPŠTINA Srbije idućeg će se tjedna izjasniti o zakonu kojim se propisuje način i postupak promjene sadašnjeg Ustava Srbije, izjavila je u srijedu medijima predsjednica srbijanskog parlamenta Nataša Mićić.

Zastupnici su u srijedu raspravljali o prijedlogu Odbora za ustavna pitanja da buduća komisija za izradu tog zakona ima 25 članova. Od tog bi broja njih 15 bilo iz vladajuće koalicije i oporbenih skupštinskih zastupnika, tri člana bili bi predstavnici Vlade Srbije a po jedan predstavnik dolazio bi iz Odbora za ustavna pitanja, Odbora za zakonodavstvo, te Odbora za upravu i pravosuđe.

Zastupnici vladajuće koalicije DOS u današnjoj su raspravi isticali da se kod donošenja novog ustava neće održati referendum, kako je to propisivao Miloševićev Ustav iz 1992. godine, jer ga je nemoguće organizirati na Kosovu, te bi njegovo održavanje praktički značilo odricanje od suvereniteta Srbije nad Kosovom.

Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice zauzeli su se za to da se, umjesto prijedloga zakona o osnutku ustavne komisije, raspišu izbori za ustavotvornu skupštinu.

Prema prijedlogu odluke o osnutku komisije za pripremu zakona o načinu i postupku promjene Ustava Srbije, o čemu će se idućeg tjedna izjasniti zastupnici u Skupštini, ta komisija bi trebala u roku 15 dana od svog konstituiranja zastupnicima dostaviti prijedlog zakona, a - prema Ustavnoj povelji Srbije i Crne Gore - Ustav Srbije morao bi biti usklađen s tim najvišim pravnim aktom do 4. kolovoza.

Pročitajte više