IDUĆEG TJEDNA ŽALBENO ROČIŠTE ZA KORDIĆA I ČERKEZA

Više od tri godine nakon izricanja prvostupanjske presude protiv bivšeg predsjednika HDZa BiH Darija Kordića i bivšeg zapovjednika Viteške brigade HVOa Marija Čerkeza, koji su proglašeni krivima za ratne zločine protiv muslimanskih civila u Lašvanskoj dolini 199294. i osuđeni na 25 i 15 godina zatvora, na Haškom sudu ovoga će tjedna biti održano žalbeno ročište na kojem branitelji, kako kažu, očekuju uspješno osporavanje dijelova presude i u konačnici smanjenje izrečenih kazni.

Na žalbenom ročištu, koje će se održati od ponedeljka do srijede, zastupnici obrane i optužbe neće saslušavati svjedoke niti izvoditi nove dokaze, već će usmeno obrazložiti pravne argumente svojih žalbi na presudu izrečenu 26. veljače 2001.

"Optimisti smo, neki naši argumenti sigurno će biti prihvaćeni", ocjenio je Kordićev odvjetnik Mitko Naumovski, nalazeći razloge optimizmu u činjenici da se žalbenom postupku pokazalo da dijelovi presude nisu činjenično utemeljeni ali i u tome što je "u protekle tri godine praksa ICTY-a znatno evoluirala od ad hoc suda prema praksi pravog suda".

Kordić i Čerkez osuđeni su na temelju osobne i zapovjedne odgovornosti za progon Muslimana u Lašvanskoj dolini, za ubojstva, zatvaranje civila, napade na civile, bezobzirno razaranje, pljačku, razaranje imovine i nehumano postupanje.

"U toj se presudi prihvatilo puno onoga što nije smjelo biti prihvaćeno. Primjerice dva najbitnija svjedoka su prihvaćena bez ikakave potpore materijalnih dokaza", kazao je Naumovski, napominjući da o tome sudi s aspekta vlastite 20-godišnje sudačke prakse. "I žalbeni sudac je rekao kako je presuda tako sročena da se u njoj teško snaći, ali sve polazi od optužnice koja je apsolutno defektna", dodao je.

Branitelj drugoptuženog Čerkeza, Goran Mikuličić izjavio je da je oko 20 posto prvostupanjske presude "de facto otpalo već u predžalbenom postupku", ističući kako je sud ukazao da je presuda "u nekim dijelovima potpuno pogrešna jer se sudilo nešto što nije tuženo, odnosno sudilo se previše ekstenzivno". Tako je primjerice u presudi utvrđena odgovornost za zločin u nekom selu koje se u optužnici niti ne spominje, kažu odvjetnici.

Odvjetnik Naumovski nije ulazio u procjene koliko bi žalbeno vijeće moglo smanjiti 25 godišnju kaznu Kordiću, ali je naglasio kako se optužba žalila samo na visinu kazne, a ne i na činjenična utvrđenja presude pa je njegov klijent "već pravomoćno oslobođen od 40 posto optužnice" budući da je u presudi odbačen znatan broj inkriminacija uključujući i onu za likvidaciju civila u selu Stupni Do.

Žalba optužbe na 15-godišnju presudu Čerkezu znatno je šira, pa se tako osporava i dio činjenične osnove presude, no odvjetnik Mikuličić naglašava kako je "kvantum inkriminacja smanjen i prije žalbenog postupka pa je za očekivati da će biti smanjena i kazna". Po njegovim riječima, odvjetnici bi bili zadovoljni smanjenjem kazne za trećinu, odnosno s 15 na 10 godina, što bi značilo da bi do kraja ove godine izašao na slobodu jer je u pritvoru već sedam godina.

Kordić i Čerkez, s većom skupinom optuženih bosanskih Hrvata, predali su se ICTY-u 6. listopada 1997., a pred sudom su se izjasnili da nisu krivi. Sud je odbio njihove zahtjeve za privremeno puštanje na slobodu.

Presudu za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, sadržanu na 173 stranice, izreklo je raspravno vijeće pod predsjedanjem jednog od najuglednijih sudaca ICTY-a Richarda Maya, no Naumovski smatra kako je u njoj May postupao suprotno od onoga što preporučuje u svojim knjigama o izvođenju dokaza u kaznenim predmetima. Sudac May vodio je glavni haški proces, suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, do veljače ove godine kada je podnio ostavku zbog bolesti.

Darija Kordića (44), će na žalbenom ročištu uz Naumovskog zastupati i američki odvjetnik Stephen Sayers, a uz Mikuličića glavni branitelj Čerkeza (45) je Božidar Kovačić.

U ponedjeljak će, nakon uvodne riječi predsjednika Žalbenog vijeća suca Fausta Pocara, svoje argumente iznositi Kordićevi branitelji, a u utorak Čerkezovi, dok je srijeda predviđena za argumente optužbe.

Predmet Kordić i Čerkez jedan je od najvećih predmeta pred Haškim sudom (ICTY) , postupak traje šest i pol godina a suđenje, koje je počelo 12. travnja 1999., trajalo je 240 raspravnih dana tijekom kojih je saslušan 241 svjedok i uvedeno 4.650 materijalnih dokaza. Zapisnik suđenja zauzima 28.000 stranica , u trogodišnjem žalbenom postupku branitelji okrivljenih i tužitelji razmjenili su tisuću stranica podnesaka, dok je obrana primila 70.000 stranica novih dokumenata.

(Hina) xdh ydj

Pročitajte više