Idućega tjedna nastavak pregovora o radnom zakonodavstvu

VLADA, sindikati i poslodavci nastavit će idućega tjedna pregovore o izmjenama Zakona o radu (ZOR) i ostalim spornim pitanjima iz paketa radnosocijalnog zakonodavstva.

U ponedjeljak, 12. svibnja, na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) socijalni partneri očitovat će se o reformskim procesima u zdravstvu i prijedlogu kodeksa upravljanja trgovačkim društvima.

U sklopu rada na novom modelu alternativnog rješavanja kolektivnih radnih sporova očekuje se prihvaćanje Pravilnika o načinu izbora članova mirovnog vijeća i postupku pred mirovnim vijećem, te donošenje odluke o utvrđivanju liste miritelja, odnosno članova mirovnog vijeća.

Članovi GSV-a razmotrit će ulogu nacionalnog tripartitnog tijela u okviru izmjena radnog zakonodavstva, te informaciju o tijeku aktivnosti na prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti na radu.

Istoga dana u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo sastat će se radna skupina Vlade, poslodavaca i sindikata kako bi uskladila preostala sporna pitanja oko izmjena ZOR-a.

Budući da su socijalni parteri dosad usuglasili niz pitanja u vezi reforme radno-socijalnog zakonodavstva, a Vlada je donijela zaključak o upućivanju u proceduru cjeloviti paket pratećih zakona, očekuje se da će to biti riješeno do sredine srpnja, dokad bi Hrvatski sabor mogao prihvatiti sve nove zakone.

Predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović sazvao je za četvrtak, 15. svibnja, sastanak u vezi rada u trgovini nedjeljom kako bi sve zainteresirane strane pokušale uskladiti stajališta i predložiti moguća rješenja.

Na sastanku će sudjelovati predstavnici Ministarstva gospodarstva, Ministarstva turizma, Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, Sindikata trgovine, Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma, Hrvatske udruge sindikata, Hrvatske udruge poslodavaca i Državnog inspektorata.

Pročitajte više