Igor Rudan o imenovanju Hrvata za šefa Klinike Cleveland: "Kao da je izabran za put na Mars"

Screenshot: YouTube (Cleveland Clinic), Facebook

JEDAN od najuspješnijih i najcitiranijih hrvatskih znanstvenika u svijetu, Igor Rudan, prvi koji je nakon Ruđera Boškovića postao redovni član Royal Societyja (Kraljevskog društva), jedne od najuglednijih znanstvenih institucija svijeta, autor preko 400 znanstvenih radova od kojih su mnogi objavljeni u prestižnim časopisima, prokomentirao je imenovanje Tomislava Mihaljevića, kardiokirurga iz Hrvatske, za direktora Klinike Cleveland.

>>Hrvat jednoglasno izabran za glavnog direktora Klinike Cleveland


Podsjetimo,  53-godišnji Mihaljević radi u Klinici Cleveland od 2004. godine kao kardiokirurg koji se specijalizirao za minimalno invazivne operacije srca uz robotsku asistenciju, a nedavno je imenovan z aglavnog direktora te Klinike.

Najprije treba obasniti koliko je to postignuće

Rudan je putem objave na svojem Facebook profilu pojasnio koliko je to zapravo postignuće.

"Najprije trebam objasniti što znači biti izabran za direktora Cleveland Clinic-a u SAD-u s 53 godine života. To je, otprilike, kao biti izabran za jednog od 10 astronauta koje će NASA u prvoj rundi poslati na Mars. Dakle, u cjelokupnom medicinskom sustavu SAD-a teško je sjetiti se 10 prestižnijih funkcija od ove.

Onda trebam objasniti zašto mi je neopisivo drago bilo čuti ovu vijest. Kad sam 1989. upisao studij medicine u Zagrebu, nisam tada imao pojma hoću li biti među boljim ili lošijim studentima - nisam imao baš nikakvog osjećaja za svoju konkurentnost na tom studiju. Skupilo se tamo 1989. godine tristotinjak doista briljantnih 18-godišnjaka iz cijele Hrvatske, konkurencija za upis na medicinu bila je strašna, a rat tada još nije bio ni zamisliv", započeo je Rudan.

"Bio je apsolutni najbolji nastavnik u cijelom mojem školovanju"


"Studenti, podijeljeni u 20-ak grupa, na prvoj su godini gotovo cijelo vrijeme provodili učeći anatomiju, a sekcije je mojoj grupi vodio Tomica Mihaljević, tek diplomirani student. Kako sam očekivao da je naš fakultet najteži i najbolji, i da na njemu rade odlični nastavnici, smatrao sam sasvim očekivanim imati čovjeka kao Tomicu za nastavnika, a sebe pritom nisam smatrao naročitim studentom, nisam tada još ni prve ocjene dobio - nas dvojica smo, jedan drugom, te 1989. godine, na Šalati, djelovali sasvim normalno.

No, kako sam napredovao kroz studij prema šestoj godini, skupljao ocjene u indeks, i odslušao i sve ostale predmete osim anatomije, postajale su mi sve jasnije dvije stvari. Manje važna, da ću imati bolje ocjene od svojih kolega. I puno važnija, da je Tomica, na toj prvoj godini, i na prvom predmetu, bio apsolutno najbolji nastavnik od svih koje sam kasnije imao na svih 6 godina, ali vjerojatno i uopće, u cijelom školovanju", dodao je.

"Veličanstven uspjeh"

"Gotovo 30 godina kasnije, čovjek vodi Cleveland Clinic i među vodećim je liječnicima svijeta, a ja sam akademik u Velikoj Britaniji i Kini, i među najcitiranijim sam znanstvenicima svijeta...da nam je tada, 1990. godine, netko rekao da će u idućih 30 godina najprije izbiti rat, pa da ćemo vremenom obojica odlučiti emigrirati, svatko na svoju stranu, pa on završiti u Švicarskoj, pa na Harvardu, pa u Abu Dhabiju, pa voditi Cleveland Clinic, a ja u sjevernoj Italiji, pa Škotskoj, i zatim po cijelom svijetu nekoliko puta uokolo, i određivati zdravstvene prioritete u svijetu... i da ćemo na svoja putovanja krenuti iz one derutne stare zgrade na Šalati... ma, nevjerojatno. Neopisivo mi je drago što je ovo postigao, svaka čast, veličanstven uspjeh, neopisiv i jednostavno nezamisliv", poručio je Rudan.

Tomislav Mihaljević diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu


Tomislav Mihaljević rođen je u Hrvatskoj i diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Specijalistički staž je dovršio na Klinici za kardiovaskularne operacije u Zurichu, nakon čega je 1995. godine odselio je u Boston gdje se zaposlio u "Brigham and Women's hospital".

U Klinici Cleveland se zaposlio 2004. godine gdje se specijalizirao u minimalno invazivnim operacijama uz robotsku asistenciju. Posebice se bavio operacijom popravka mitralnog zaliska uz robotsku asistenciju te kompleksnim operacijama na srčanim zaliscima kako i transplantaciji srca.

Pomogao je od Klinike Cleveland stvoriti jednu od najvećih praksi na svijetu u kojoj se prakticiraju operacije potpomognute robotskom tehnologijom.

Pročitajte više