Ikea dala otkaz menadžeru zbog nacističkih statusa na Facebooku

NJEMAČKA podružnica švedske kompanije Ikea dala je otkaz menadžeru koji je za prijatelje na Facebooku imao prijatelje sa ekstremne desnice te svoje radikalne poglede dijelio na društvenoj mreži.

Glasnogovornica njemačke Ikee je kazal da su dobili dojavu kako je jedan od njihovih menadžera iz trgovine u gradu Wallau na Facebooku izražavao mišljenja i poglede koji nisu u skladu sa stavovima kompanije, piše Local.

"Družio" se sa vođama Nacionalne demokratske stranke

Ikein menadžer se na Facebooku "družio" sa vođama lokalnih ogranaka neonacističke Nacionalne demokratske stranke te je stavljao ekstremističke statuse na svoj profil. Švedska kompanija je priopćila da ozbiljno uzimaju dojave o takvim optužbama.


"Kulturna i religijska različitost su vrijednosti koje su u temeljima našeg dnevnog djelovanja. Ne može prihvatiti da se te vrijednost Ikee ne poštuju u svakodnevnom radnom životu", objasnila je glasnogovornica "njemačke" Ikee.

Osnivač Ikee sudjelovao u regrutaciji nacista?

U knjizi koja je objavljena ranije ove godine tvrdilo se da je osnivač Ikee Ingvar Kamprad više surađivao sa švedskim nacističkim pokretom nego se to ranije mislilo. Među ostalim stvarima, objavljeno je da je Kamprad aktivno sudjelovao u regrutaciji novih članova za glavni nacistički pokret tijekom Drugog svjetskog rata, Nacionalsocijalističku radničku partiju.

U kolovozu su objavljeni dokumenti Stasija u kojima se tvrdilo da je Ikea 70-ih i 80-ih godina u Istočnoj Njemačkoj koristila političke zatvorenika za proizvodnju namještaja.

Pročitajte više