"Il Piccolo": Žužul i Fratini o imovini esula

Sastanak hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula s talijanskim ministrom Francom Frattinijem, 16. lipnja u Rimu, možda će rezultirati nastavkom rada mješovitog talijanskohrvatskog povjerenstva, osnovanog u listopadu 2002. godine, radi rješavanja problema povrata imovine talijanskim izbjeglicama iz Istre i Dalmacije, piše danas list "Il Piccolo". L

To povjerenstvo, koje treba utvrditi postoje li slučajevi u kojima talijanski izbjeglice (esuli) nisu obuhvaćeni ni jednim međudržavnim ugovorom o plaćanju odštete za napuštenu imovinu, sastalo se samo u travnju 2003. kada su razmijenjeni postojeći dokumenti.

"Možda će 16. lipnja Frattini i Žužul razjasniti pozicije dviju strana prije nego što u Zastupničkom domu bude ratificiran Sporazum o stabilizaciji s Hrvatskom", piše u petak " Il Piccolo".

Tršćanski list prenosi izjavu državnog tajnika u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova Hide Biščevića o očekivanoj ratifikaciji Sporazuma, kao i izjavu talijanskog podtajnika ministarstva vanjskih poslova Roberta Antonionea po kojoj će Rim nastaviti "snažno podupirati ulazak Hrvatske u Europsku uniju".

To je rečeno nakon što je Hrvatski sabor donio odluku o odgodi primjene odluke o uspostavi zaštićenog ribolovnog pojasa u Jadranu. "Il Piccolo" prenosi i izjavu predsjednika Saveza udruga julijansko-dalmatinskih izbjeglica Guida Brazzodura, koji kaže kako "očekuje deblokiranje toga pitanja (esula)", kao i Biščevića koji kaže "mi smo spremni za nastavak rada povjerenstva u europskom duhu uz uvjet razjašnjenja povijesne dimenzije tog fenomena".

List pretpostavlja da se izraz "razjašnjavanje fenomena" odnosi na pritiske na Vladu premijera Ive Sanadera koji dolaze iz Dalmacije, gdje su bivši logoraši više puta zatražili odštetu od Italije "za sve što su propatili".

"Il Piccolo" također piše da je hrvatska javnost, posebno ribari, loše primila odgodu primjene odluke o zaštićenom pojasu.



(Hina)xstom ybs

Pročitajte više