"Ilegalni zoološki vrt nije zatvoren zato što je vlasnik blizak lokalnim političarima"

PRIJATELJI životinja oglasili su se priopćenjem o improviziranom zoološkom vrtu u Zatonu Obrovačkom, o kojem je Index jučer prvi izvijestio. "Stop improviziranom zootvoru!", poručuju Prijatelji životinja koji su nadležnim institucijama uputili prijave protiv vlasnika restorana Anita Milana Anića zbog ilegalnog držanja privatnog zoološkog vrta te kršenja zakona i pravilnika vezanih uz uvjete držanja i zaštitu životinja.

"Prema informacijama i fotografijama građana, u improviziranom zoološkom vrtu zadnjih 10 godina nalazili su se ili se još uvijek nalaze rakuni, rode, nojevi, paunovi, klokani (valabiji), majmuni, dikobrazi (bodljikave svinje), tvor, patke, guske, srne, jeleni, vijetnamske svinje, magarci, poniji, razne ptice i papige, psi - dva haskija (sibirski vuk haski), dva psa pinča... Životinje su smještene u ograđenim betonskim kavezima neprimjerene veličine s obzirom na vrstu, bez adekvatne zaštite od raznih vremenskih uvjeta te bez poticajnog okoliša. Životinje su apatične, ograničene u kretanju premalim životnim prostorom, prisiljene na zatočeništvo u potpuno neprirodnim uvjetima, a upitna je i adekvatnost njihove ishrane i primjerena zdravstvena njega. Kavezi s nojevima najvidljiviji su jer su smješteni odmah uz cestu i najviše izloženi buci prometa", tvrde Prijatelji životinja.

Toj se udruzi javilo više građana koji su posjetili restoran Anita i koji su, kako kažu, zgroženi uvjetima u kojima životinje žive i činjenicom da Anić nabavlja sve više egzotičnih životinja. "Građani smatraju da nadležne institucije već godinama toleriraju postojanje zoološkog vrta zbog toga što je Milan Anić imućan građanin, koji ima dobre veze s čelnim ljudima grada Zadra i županije", tvrde Prijatelji životinja.

Također, dodaju da Anić od posjetitelja svog zoološkog vrta traži dobrovoljne priloge za hranu za životinje i tako ostvaruje neoporezivi profit, koji koristi u druge svrhe. "Naime, očevici tvrde kako vlasnik hrani životinje otpacima iz restorana i hranom slabe nutritivne vrijednosti, neprimjerenom za pojedinu vrstu", kažu Prijatelji životinja.

Pročitajte više