Ilir Meta: Tirana i Beograd ne trebaju biti taoci prošlosti

TIRANA u odnosima s Beogradom ne može ostati ´talac prošlosti´, izjavio je u četvrtak u Prištini albanski ministar vanjskih poslova Ilir Meta, na kraju dvodnevnog posjeta Kosovu.

´Mi, naravno, ne možemo ostati taoci prošlosti, što se tiče odnosa s Beogradom. Albanija ne vidi Beograd kao da je tamo Milošević i dalje na čelu. Milošević je, zna se, u Haagu ali i neovisno od toga bilateralni odnosi Tirane i Beograda ne mogu preuzeti na sebe raspravu, a još manje odlučivanje o statusu Kosova´, rekao je Meta.

Prema njegovim riječima, ´pitanje Kosova nije bilateralno, niti regionalno, već šire, međunarodno pitanje´, a status Kosova ´ne treba postati konfliktno pitanje´ u odnosima Prištine s međunarodnom zajednicom.

Albanija poštuje pravo Srbije i Crne Gore da same odluče o svojoj budućnosti, rekao je Meta, izrazivši istodobno i žaljenje svoje vlade zbog toga što je u preambuli Ustavne povelje Srbije i Crne Gore spomenuto i Kosovo.

Potpisivanjem Deklaracije o razumijevanju s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Michaelom Steinerom uklonjenje su sve prepreke da Albanija ima ravnopravan status u odnosima s Kosovom, rekao je Meta. Cilj posjete, kako je naglasio, bilo je unaprijeđenje odnosa između Albanije i Kosova.

Pročitajte više