ILO: globalna kriza zapošljavanja prijeti slobodi i demokraciji

Golemi jaz između enormnog bogatstva i tek neznatan broj novih radnih radnih mjesta stvorenih u današnjoj globalnoj ekonomiji predstavlja sve veću opasnost međunarodnoj sigurnosti, razvoju i demokraciji i trebalo bi ga što prije rješiti, izjavio je u ponedjeljak glavni direktor Međunarodne organizacije rada (ILO) Juan Somavia.

"Globalna kriza zapošljavanja najveće je političko pitanje našeg doba", rekao je Somavia pred oko 3.000 predstavnika vlada, radnika i poslodavaca koji sudjeluju na 93. konferenciji ILO-a u Ženevi. "Nad današnjom globalnom ekonomijom upalio se alarm", istaknuo je Somavia, prema priopćenju ILO-a.

Navodeći podatak kako je globalno bogatstvo u 2004. godini raslo stopom od pet posto, a nova radna mjesta samo 1.7 posto, Somavia je istaknuo kako to praktično znači da se svjetski "output" povećao za četiri trilijuna dolara, a globalna se nezaposlenost smanjila za svega 500.000.

Po njegovim riječima, sve više zabrinjava neravnoteža između globalizacije i rasta s jedne, i otvaranja novih radnih mjesta s druge strane. To ilustrira činjenica da je nezaposleno ili se smatra siromašnima više od milijarde ljudi na svijetu te da gotovo polovica zaposlenih živi s manje od dva dolara dnevno.

Somavia je također istaknuo zabrinjavajući podatak da u nekim državama devet od deset radnika radi u "neorganiziranom, nezaštićenom i nestabilnom" gospodarstvu te da je lani bilo zaposleno manje od polovice mladih sposobnih za rad.

Po riječima glavnog tajnika ILO-a, ostvarenje globalnog cilja, a to je rad dostojanstven čovjeka, zahtijeva tri seta međusobno povezanih mjera: izgradnju kolektivnih kapaciteta jačanjem sindikata, poslodavačkih organizacija i ministarstava rasa, zapošljavanja i socijalne skrbi; jačanje napora ILO-a u promociji rada dostojanstvenog čovjeka na nacionalnoj i regionalnoj razini te postavljanje zapošljavanja i dostojanstvenog rada u središte rasprava o globalnom razvoju, stoji u priopćenju ILO-a.

(Hina) xbcav ysd

Pročitajte više