Ilok: Preuzeti posmrtni ostatci četiriju osoba ekshumiranih na području SCG

PREDSTAVNICI Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti preuzeli su danas na graničnom prijelazu Ilok Bačka Palanka (SiCG) posmrtne ostatke četiriju osoba ekshumiranih na grobljima u Srijemskoj Mitrovici i Novom Sadu, za koja je DNK analizom utvrđeno da se nalaze na popisu Republike Hrvatske zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Istodobno, Hrvatska je Srbiji i Crnoj Gori predala ostatke jedne osobe. Pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pukovnik Ivan Grujić, koji je u ime Ministarstva bio nazočan primopredaji posmrtnih ostataka hrvatskih građana, podsjetio je kako je na grobljima u Srijemskoj Mitrovici i Novom Sadu ekshumirano 200 osoba, a prošli mjesec u Beogradu i Obrenovcu ekshumirani su posmrtni ostatci još 76 osoba.

Po Grujićevim riječima, na popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata nalazi se 1210 osoba. Tom broju, kada bude završen proces evidentiranja, kako je rekao, pridodat će se osobe nestale nestale 1995. u akcijama "Bljesak" i "Oluja"."Taj se proces privodi kraju i trenutačno je evidentirano 826 takvih osoba", naveo je Grujić.

Također je najavio da već sutra počinju ekshumacije u zapadnoj Slavoniji, a zatim i u Ličko-senjskoj županiji.

Predsjednik Komisije Savjeta ministara za nestala lica SiCG Gvozden Gagić ocijenio je u razgovoru s novinarima kako proces ekshumacija i isporuke posmrtnih ostataka hrvatskih i srpsko-crnogorskih državljana pridonosi jačanju međudržavnih odnosa SiCG i Hrvatske.

"Svjesni smo činjenice da bez rješavanja sudbine nestalih osoba ne možemo računati na ozbiljnije procese u drugim područjima odnosa naših dviju država" ocijenio je dodajući kako SiCG potražuje oko 2500 nestalih osoba.

"Gledano, međutim, po međunarodnim kriterijima, taj je broj puno manji i riječ je o oko 1200 osoba", a radi se o dvjema kategorijama nestalih osoba - državljanima SiCG nestalim na području RH i hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti, također nestalima u Hrvatskoj, kazao je Gagić.

(Hina) xždra ydd

Pročitajte više