Imamo dokumente o dr. Jusupu: Pacijenti su panično tražili pomoć, a Komora ništa

Screenshot: Provjereno/Nova tv, Index

HRVATSKA liječnička komora još je u studenom 2018. dobila pritužbu pacijenata koji su se žalili da kod dr. Gorana Jusupa iz Obrovca ne mogu dobiti liječničku skrb, da im ne izdaje recepte, uputnice za preglede, a Index je sad u posjedu te pritužbe, kao i dopisa Komore HZZO-u te povratnog odgovora HZZO-a Komori.

Iz tih se dopisa vidi kako Komora nije ozbiljno shvatila pritužbu te su pustili da prođu 4 mjeseca od zaprimanja iste i tek tad su javili HZZO-u za pritužbu. HZZO je u međuvremenu bio u inspekciji kod dr. Jusupa jer su i oni zaprimili istu pritužbu.

Iako se u pritužbi protiv dr. Jusupa, koja je 13. studenog poslana Komori i HZZO-u, navodi da pacijenti kod dr. Jusupa ne mogu dobiti adekvatnu liječničku pomoć posljednje dvije, tri godine te da jedva dolaze do potrebnih terapija, pregleda i uputnica za specijaliste, Komora je u dopisu HZZO-u napisala da ih moli da im pošalju rezultate inspekcije provedene kod dr. Jusupa kako bi podatke i rezultate obavljenog nadzora koristili samo za potrebe donošenja "odluke o eventualnoj povredi Kodeksa medicinske etike i deontologije od strane prijavljenog liječnika".

"Pecolaj je jednom izbrisala svu dokumentaciju"

U pritužbi pacijenti spominju Veroniku Pecolaj te navode kako je jednom izbrisala cjelokupnu dokumentaciju dr. Jusupa te da su stvari postale grozne nakon što je medicinska sestra dr. Jusupa otišla u mirovinu, a nakon čega je došla medicinska sestra, koja, kako se navodi u pritužbi, nije dugo ostala zbog neprimjerenog ponašanja dr. Jusupa prema njoj.

Komora je tek 19. ožujka HZZO-u napisala da su zaprimili pritužbu pacijenata te je proslijedili Povjerenstvu za medicinsku etiku i deontologiju na daljnje postupanje.

"Povjerenstvo je od prijavljenog liječnika zatražilo očitovanje, po zaprimljenoj prijavi te je isto očitovanje liječnik dostavio tek 15. ožujka nakon opetovanih požurnica od strane ovog Povjerenstva. S obzirom na navode iz očitovanja kao i saznanje HLK o nadzoru HZZO-a nad radom ordinacije dr. Jusupa molimo vas da nam kao tijelo koje je provodilo predmetni nadzor i u čijem je djelokrugu obavljanje predmetnog nadzora, dostavite rezultate tih nadzora nad ordinacijom ordinacije dr. Gorana Jusupa. Ovo Povjerenstvo će predmetne podatke i rezultate obavljenog nadzora koristiti samo za potrebe donošenje odluke o eventualnoj povredi Kodeksa medicinske etike i deontologije od strane prijavljenog liječnika, te iste rezultate dostaviti trećim osobama", stoji u dopisu koji je Komora poslala HZZO-u.

HZZO našao niz nepravilnosti kod dr. Jusupa, evo koje su

Potom 29. ožujka HZZO odgovara Komori, a u odgovoru navode kako su 14. studenog proveli nenajavljenu izvanrednu kontrolu privatnog zdravstvenog radnika i pronašli niz nepravilnosti.

Navode kako su utvrdili brojne nepravilnosti kao što su nepružanje zdravstvene zaštite osiguranim osobama zavoda u punom opsegu, a koje se očituju u "ne propisivanju lijekova na e-recept, neizdavanju e-uputnica za specijalističke preglede i laboratorijsku dijagnostiku, nemogućnosti dobivanja tiskanica Izvješća o privremenoj nesposobnosti za rad/spriječenosti za rad, rad bez medicinske sestre, nedovoljna opremljenost ordinacije opremom, lijekovima i potrošnim materijalom, prisustvo neovlaštene osobe koja nije zdravstveni radnik i niti zaposlenik Privatnog zdravstvenog radnika u prostorijama ordinacije za vrijeme radnog vremena ugovorenog sa zavodom, odnosno za vrijeme pružanja zdravstvene zaštite osiguranim osobama zavoda koje predstavljaju teške povrede ugovornih obveza".

HZZO navodi kako je tad privatnom zdravstvenom radniku izrečena mjera opomene pred raskid ugovora od 17. prosinca. Također je bila najavljena i ponovna kontrola za 15 dana od dana zaprimanja izvješća, sve u cilju utvrđivanja ispravljanja utvrđenih nepravilnosti.

Oni su i obavili novu inspekciju te su potom donijeli odluku o raskidanju ugovora s dr. Jusupom, što je stupilo na snagu 30. travnja.

Izvor iz Komore: Komora je napravila ozbiljan propust u ovom slučaju

Istovremeno, Hrvatska liječnička komora nakon zaprimanja pritužbe nije poduzela ništa kako bi pomogla i pacijentima i samom liječniku koji je njihov član, a podsjetimo kako su u prosincu nakon smrti dječaka Gabrijela Bebića promptno poslali inspekciju u Metković koja je najveću krivnju svalila na dr. Kseniju Kaleb, jedinu koja je prepoznala da je dječak u smrtnoj opasnosti i pomogla mu.

Na ponašanje Komore u ovom slučaju bijesni su i ljudi unutar ove liječničke strukovne organizacije. Razgovarali smo s izvorom iz Hrvatske liječničke komore koji nam je rekao da ova predmetna prijava nije uobičajena prijava zbog neetičnog ili neprofesionalnog rada liječnika već da je u njoj opisana jedna nevjerojatna situacija koja, kako navodi, više odgovara sceni iz Tarantinovog filma nego situaciji u ordinaciji obiteljske medicini jedne članice EU-a.

"Nedopustivo bi bilo da se ne reagira na bilo koju prijavu u periodu od 4 mjeseca. Ne samo nedopustivo, nego je nemarno, nezamislivo i protivno zadaći i Statutu Komore ne reagirati 4 mjeseca na ovakav sadržaj prijave. Nemarno je i nedopustivo te protivno zadaći i Statutu Komore i ne reagirati na činjenicu da gotovo 1000 pacijenata luta bez mogućnosti realizacije svojih potreba u obiteljskoj medicini, a s obzirom na to da je obiteljska medicina ishodište daljnjeg upućivanja, pacijentima je zapravo uskraćena cjelokupna zdravstvena zaštita ili najveći dio nje. Neetično je postupanje Komore i prema kolegi dr. Jusupu, koji je očito sad već dulji period ozbiljno bolestan s dijagnozom teške i kronične bolesti. Težak je i ozbiljan propust ne reagirati i ne uputiti ga da prestane s navedenom praksom i pokrene postupak vlastitog liječenja, što se tek sada nakon burne reakcije javnosti i na njegovu vlastitu inicijativu i dogodilo", navodi izvor.

Ističe i kako nereagiranje Komore četiri mjeseca nema samo štetne posljedice po zdravlje pacijenata i ugled svih liječnika u javnosti te ugled cjelokupnog zdravstvenog sustava, nego i na tijek bolesti dr. Jusupa.

"Ovo nečinjenje je zasigurno negativno utjecalo i na sam tijek kronične bolesti dr. Jusupa. Komora mora uvijek, u svakom trenutku i bez iznimke, štititi puni integritet svih svojih članova što je očito u slučaju bolesnog dr. Jusupa u potpunosti izostalo", rekao nam je izvor iz Komore.

Opravdanje Komore: Mi nismo mogli vidjeti u kakvom stanju je dr. Jusup

Pitali smo HLK zašto nisu žurno reagirali i poduzeli nešto u ovom slučaju nakon što su dobili onakvu pritužbu pacijenta, na što su nam odgovorili da je Komora nadležna samo za etičko postupanje i medicinske propuste te da nemaju ovlasti da rješavaju pitanje njegove radne sposobnosti kao liječnika.

"Ovo je pitanje funkcioniranja zdravstva, a Komora nije odgovorna za funkcioniranje zdravstvenog sustava. Mi smo zaprimili anonimni prigovor i nismo imali kome odgovoriti. Komora je uzela ovaj slučaj u postupak, poslali smo zahtjev za očitovanjem dr. Jusupu i nakon što ga je poslao tek u ožujku, nakon naših požurnica, tad smo obavijestili HZZO da se vodi postupak. I to nakon što je Komora doznala da je HZZO poslao inspekciju u Obrovac", rekli su za Index u Hrvatskoj liječničkoj komori.

Objasnili su nam da oni nisu mogli vidjeti u kakvom se stanju nalazi dr. Jusup jer nisu išli u inspekciju, te da je inspekciju obavio HZZO, koji je, navode, mogao vidjeti psihičke probleme liječnika Jusupa.

Pročitajte više