INA: Benzini poskupljuju 1,4 posto, dizeli prosječno 2 posto

HRVATSKA naftna kompanija INA od sutra će na svojim benzinskim postajama motorne benzine prodavati po prosječno 1,4 posto višim cijenama, dok će dizeli poskupiti za prosječnih 2 posto, pri čemu će u postotku najviše poskupiti lož ulje, za 3,9 posto, te plavi eurodizel za 4,1 posto, izvijestili su danas iz Ine.

Motorni benzini, nakon prošlotjednog poskupljenja od 1 posto, poskupit će i početkom ovog tjedna i to za prosječno 1,4 posto.

Od sutra, 18. siječnja do 24. siječnja, motorni benzin s olovom Super 98 prodavat će se za 7,45 kuna po litri, što je 1,2 posto više od dosadašnjih 7,36 kuna, dok će za 1,5 posto poskupiti bezolovni motorni benzini Eurosuper 95 i Super 95.

Na Ininim postajama litra tih benzina od sutra će biti skuplja za 10 lipa - Eurosuper 95 prodavat će se po 6,86 kuna (dosada 6,76 kuna), a Super 95 po 6,76 kuna (dosada 6,66 kuna).

Nepromijenjena će ovaj tjedan ostati jedino cijena bezolovnog Supera Plus 98, on će se i dalje prodavati po 6,92 kune po litri.

Nakon što su od početka ove godine maloprodajne cijene dizelskih goriva dva puta bile snižene, od sutra te će cijene biti više za prosječnih 2 posto.

Tako će se Eurodizel prodavati po 6,15 kuna po litri, što je 1,8 posto više od dosadašnjih 6,04 kune, a dizel će poskupiti za 2,2 posto, na 6,04 kune sa dosadašnjih 5,91 kunu.

U postotku najviše, za 4,1 posto, poskupit će plavi eurodizel, na 3,35 kuna s dosadašnjih 3,22 kune, dok će lož ulje poskupiti za 3,9 posto, na 3,48 kuna s dosadašnjih 3,35 kuna po litri.

Mogućnosti korekcije cijena naftnih derivata regulirane su Pravilnikom o utvrđivanju cijena naftnih derivata, a formula ovisi o kretanju cijena na međunarodnom tržištu nafte i naftnih derivata, te kretanju tečaja dolara.

Kako su nedavno izvijestili iz Ine, od početka ove godine INA je, prema Naputku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, obvezna izračunavati cijene svojih proizvoda prema izmijenjenoj formuli koja će se ubuduće dosljedno primjenjivati. Po toj formuli Ini će, kako su naveli, biti umanjena fleksibilnost u određivanju cijena, te će one u potpunosti pratiti promjene na međunarodnom tržištu.

Na svjetskom tržištu početkom ovog tjedna cijene nafte zadržale su se na visokoj razini u očekivanju zahlađenja na sjeveroistoku SAD-a koje bi moglo staviti na ozbiljnu kušnju niske zalihe lož-ulja.

Na londonskom je tržištu tako barel sirove nafte poskupio za četiri centa, na 45,00 dolara, dok se na američkom tržištu, koje je danas zatvoreno u povodu Dana Martina Luthera Kinga, barel sirove nafte u petak, 14. siječnja prodavao za 48,38 dolara.


Pročitajte više