INA: Dizelska goriva skuplja 2,4 posto, loživo ulje 4,1 posto

INA-ine maloprodajne cijene dizelskih goriva od sutra će se povećati u prosjeku 2,4 posto, a loživog ulja 4,1 posto, dok cijene motornih benzina ostaju nepromijenjene, izvijestili su danas iz INA-e.

Tako će se u idućih tjedan dana na INA-inim benzinskim postajama eurodizel prodavati po cijeni od 6,68 kuna po litri, što je 2,3 posto više od dosadašnjih 6,53 kune, dok će dizel poskupjeti 2,4 posto, sa 6,37 kuna po litri na 6,52 kune.

Loživo ulje ekstra lako poskupljuje za 4,1 posto, sa 3,68 kuna na 3,83 kune po litri.

Cijena eurodizela-plavog od sutra će biti 3,64 kune po litri, što je povećanje od 4,3 posto u odnosu na dosadašnjih 3,49 kuna.

Nepromijenjene ovaj tjedan ostaju cijene svih motornih benzina.

U proteklom tjednu nastavljen je rast cijena nafte i derivata na međunarodnom tržištu, napominju iz INA-e. Nafta je, stoji u priopćenju, dosegle cijenu veću od 51 dolar po barelu, a porast cijene pratili su i derivati, naročito dizelska goriva čija je cijena u prosjeku porasla za više od 5 posto.

Kako se napominje, INA kontinuirano prati situaciju na tržištu i procjenjuje mogući utjecaj na poslovanje. Budući da izrazito visoke cijene mogu imati negativan utjecaj na ukupnu potrošnju derivata, odlučeno je da se izvrši "manja korekcija prodajnih cijena dizelskih goriva, loživog ulja ekstra lakog i plavog dizela, kako bi se zaštitio interes Ininih potrošača, a ujedno osigurali prihvatljivi uvjeti za poslovanje", navodi se u priopćenju.

Ističe se da su INA-ine cijene niže nego što bi trebale biti po stanju na tržištu te da su izazvale veliku potražnju derivata zbog manjeg uvoza koji je u sadašnjim uvjetima neisplativ.

Mogućnosti korekcije cijena naftnih derivata uređene su Pravilnikom o utvrđivanju cijena naftnih derivata, a formula je vezana za kretanje cijena na tržištu Mediterana i kretanje tečaja dolara prema kuni.

Pročitajte više