Ina i MOL bi mogli izgubiti vlasništvo nad sarajevskim Energopetrolom

PREMA pisanju sarajevskog Dnevnog avaza, vlada Federacije Bosne i Hercegovine mogla bi uskoro zatražiti raskid ugovora kojim su Ina i MOL preuzeli vlasništvo nad sarajevskim Energopetrolom.

Naime, komisija za kontrolu provedbe dokapitalizacije Energopetrola, koja je tijelo Agencije za privatizaciju u FBiH (APF), dostavila je prekjučer čelnicima Vlade FBiH, premijeru Mustafi Mujezinoviću i njegovim zamjenicima Vjekoslavu Bevandi i Gavrilu Grahovcu, materijal u kojem nedvosmisleno predlaže otvaranje postupka za raskid ugovora s mađarsko-hrvatskim konzorcijem MOL-Ina i to zato što spomenuti konzorcij nije investirao 150 milijuna konvertibilnih maraka (oko 560 milijuna kuna, op.a.), kao što se obvezao.

Prema ugovoru, službeni početak obveza investiranja u Energopetrol bio je 28. ožujak 2007. godine, dok krajnji rok istječe 28. ožujka 2010. godine. Vladu FBiH se u izvješću upućuje da od konzorcija MOL-Ina zatraži da ispuni sve preuzete obaveze u roku od 90 dana. Ako investicije ne budu realizirane, Vlada FBiH tada, po isteku dodatnih 60 dana, može raskinuti jednostrano ugovor i tražiti naknadu pretrpljene štete arbitražom.

Konzorcij MOL-Ina je prilikom dokapitalizacije preuzeo 1.059 radnika sarajevskog Energopetrola. Od tada do danas, bez posla ih je ostalo 300, a nije realizirana ni obaveza prelaska dijela radnika u Terminale FBiH.

Pročitajte više