INA: "Netočne i proizvoljne interpretacije o kupnji libijske nafte"

HRVATSKA naftna kompanija INA priopćenjem je danas reagirala na, kako tvrde, "netočnosti i proizvoljne interpretacije bez argumentiranih podloga" iz napisa u današnjem "Jutarnjem listu" pod naslovom "Tajna provizija od 240.000 USD na uvoz Gadafijeve nafte".

Iz Ine navode da je "krajnje nekorektno posjet političko-gospodarstvene delegacije Hrvatske na čelu s predsjednikom Stjepanom Mesićem u negativnom kontekstu dovoditi u bilo kakvu svezu s nabavkom nafte iz te države za potrebe hrvatskog tržišta".

"Delegacija RH utrla je putove gospodarske suradnje između dviju država, upravo ono što rade i mogu raditi ovakve delegacije, kako bi se olakšao put suradnji u različitim gospodarskim granama, pa tako i u naftnom gospodarstvu", navodi se u priopćenju.

Također se naglašava da su predstavnici Ine, kao i ostali dijelovi hrvatskog izaslanstva, imali iscrpne razgovore s predstavnicima državne libijske naftne kompanije o brojnim mogućim poslovima u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, obnovi i modernizaciji rafinerijskih postrojenja, nabavci nafte..., kako bi se što bolje uposlili proizvodni i uslužni kapaciteti Naftaplina, Crosca, Sektora integriranih tehničkih servisa i drugih dijelova i društava INA-Grupe.

Tom prigodom, kako se navodi, ni u jednom od tih segmenata nisu sklopljeni nikakvi ugovori već je to bila dobra podloga za poslovno dogovaranje i kontakte. "Dakle, neistina je da su tom prilikom sklopljeni bilo kakvi ugovori oko kupnje libijske nafte", stoji u priopćenju.

Iz Ine navode kako je istina da je potpisan agentski ugovor s austrijskom tvrtkom Leina Petroleum Corporation, kojim se na "najprihvatljiviji i najjeftiniji način osigurava nafta najbolje kakvoće za rad naših rafinerija". No, ističu da je netočno da je ugovor potpisao predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević (kao što se navodi u tekstu Jutarnjeg lista), već je to učinio zaduženi član Uprave Ine za rafinerijsku preradu Željko Vrbanović.

Svi ostali poslovi uz kupnju libijske nafte odvijaju se po zakonskoj proceduri, tvrde iz Ine, najavljujući da će Uprava Ine pažljivo razmotriti sve čimbenike vezane uz posao kupnje libijske nafte.

U Ininom priopćenju se ne govori ništa o tvrdnjama iz "Jutarnjeg lista" o iznosima provizije za nabavu libijske nafte, količinama te nafte i slično.

Iz hrvatske naftne kompanije u priopćenju pak najavljuju da će "zbog kleveta, neistina i laži na račun Ine i njezinog menadžmenta pokrenuti sve nužne mjere protiv svih onih koji prenose lažne informacije".

Pročitajte više