Ina ostvarila rekordne prihode; dobit stagnirala

U PROŠLOJ godini Ina je ostvarila rekordan prihod od 23,43 milijarde kuna ili 11 posto više nego godinu ranije. Neto dobit je blago smanjena - iznosi 883 milijuna kuna što je za dva milijuna kuna manje nego u 2005., objavljeno je danas na konferenciji za novinare u Ini.

Zalán Bács, član uprave za financije, kazao je da je dobit stagnirala zbog regulacije cijena naftnih derivata i plina te zbog zastarjele tehnologije u rafinerijama, a zbog čega je ograničena proizvodnja goriva po europskim standardima koja se sve više traži i na hrvatskom tržištu.

Prema riječima Tomislava Dragičevića, predsjednika Uprave INA-e, dobit je nešto manja od planirane. Što se tiče 2007., kazao je kako očekuju vrlo slične rezultate uz pretpostavku da cijene naftnih derivata i plina neće znatno mijenjati, te da će kompanija s povlaštenim potrošačima plina uspjeti dogovoriti "razumnu" cijenu plina.

Dragičević je potvrdio kako bi vrlo skoro trebalo biti okončano preuzimanje Energopetrola čiji će većinski udio INA preuzeti zajedno sa strateškim partnerom - MOL-om.

Grupa Ina trenutno ima oko 15 500 radnika, a kako je kazao Dragičević, otpuštanja neće biti već će se problem prekobrojnih u nekim sektorima riješiti prekvalifikacijom. Objasnio je kako se kontinuirano radi na pomlađivanju kadra, ali nije precizirao hoće li se dijelu radnika s većim brojem godina radnog staža nuditi otpremnine i na taj se način riješiti dio viška radnika.

Modernizacija rafinerija će se završiti u planiranom roku, rekao je Dragičević. U njih će ukupno biti investirano 1,1 milijardi dolara, dok će se ove godine za modernizaciju rafinerija izdvojiti 220 milijuna kuna.

 

Pročitajte više