Inauguracija Juščenka održat će se 23. siječnja

UKRAJINSKI prozapadni političar Viktor Juščenko imenovan je trećim predsjednikom te zemlje u četvrtak, a njegova inauguracija održat će se u nedjelju, prenijele su svjetske agencije.

Juščenko je pobijedio u ponovljenom drugom krugu predsjedničkih izbora 26. prosinca, ali je njegov protukandidat, bivši premijer Viktor Juščenko, pokušao osporiti rezultate izbora na sudu. Drugi krug ponovljen je nakon što je Vrhovni sud poništio rezultate izbora održanih 21. studenoga zbog prijevare u korist Junakoviča.

Sud je odbacio Janukovičevu žalbu u četvrtak rano ujutro čime je otvoren put da Juščenko postane legalan predsjednik.

Inauguracija će se održati u podne u nedjelju u parlamentu. Obnašatelj dužnosti premijera Mykola Azarov rekao je da će on i drugi ministri ponuditi ostavku Juščenku čim službeno preuzme dužnost predsjednika.

Juščenko je obećao da će održati drugu ceremoniju inauguracije na središnjem kijevskom Trgu neovisnosti gdje su se mjesec dana održavali masovni prosvjedi potpore Juščenku. Prosvjedi su se proširili i paralizirali veći dio zemlje. To su bile najveće demonstracije u povijesti Ukrajine koje su postali poznati svijetu kao narančasta revolucija.

Juščenko, zagovornik slobodnog tržišta i tješnjih veza Ukrajine s Europom, zamijenit će na dužnosti predsjednika Leonida Kučmu.

Pročitajte više