Index donosi rezultate ankete koju nisu željeli objaviti

Foto: FAH

IAKO su iz Promocije Plus prije nekoliko dana objavili kako ovog mjeseca neće objaviti redovito CRO Demoskop - mjesečno analiziranje političkih preferencija birača, i to zato što ne žele da rezultati istraživanja budu predmetom političkih rasprava, Index je ipak uspio dobiti uvid u rezultate najnovije ankete.

> Anketa CRO Demoskopa neće biti objavljena jer je finale kampanje: "Ne želimo biti predmet rasprava"

Podaci su prikupljani u razdoblju od 1 do 3. rujna 2016., na uzorku od 1.300 ispitanika. Standardna greška uzorka iznosi ±2,7% uz razinu pouzdanosti od 95%.

SDP-ova koalicija (SDP-HNS-HSS-HSU) tako je u ovome istraživanju dobila 34,5 posto potpore birača (0,1 posto više nego u kolovozu). Na drugome mjestu se nalazi HDZ-ova koalicija (HDZ-HSLS-HDS-Hrast), koja je dobila 27,2 posto potpore (0,8 posto više nego u kolovozu).

HDZ-ovu koaliciju prati MOST, s 8,8 posto podrške (1,6 posto manje nego u kolovozu). Na četvrtome mjestu se nalazi koalicija Živog zida (Živi zid-Promijenimo Hrvatsku-Akcija mladih) sa 6 posto (0,4 posto manje nego prije mjesec dana), a na petome ona Bandić Milan 365 (Bandić Milan 365-Reformisti-Novi val-BUZ), s 3,1 posto (1 posto više nego u kolovozu).

Oko 10 posto građana neodlučno

Njih prate HDSSB-ova koalicija (HDSSB-HKS) s 1,7 posto, koalicija IDS-a (IDS-PGS-RI) s 1,6 posto te Pametno s 1,5 posto.

Slijedi HSP AS-ova koalicija (HSP AS-Desno-HKDU-HDS-USP) s 1,3 posto, koalicija NL Stipe Petrine s 1 posto te HSP-ova koalicija s 1 posto.

Laburisti pak imaju 0,7 posto podrške.

Čak 10 posto ispitanika je neodlučno pred izbore.

Rezultati Cro Demoskopa iz kolovoza

Podsjetimo, prije mjesec dana rezultati Cro Demoskopa izgledali su ovako:

Narodna koalicija predvođena SDP-om imala je izbor od 34,4 posto, dok je na drugom mjestu s izborom od 26,4 posto bio HDZ s partnerima.

> Novi CRO Demoskop: SDP-ova koalicija ima prednost od čak 8 posto pred HDZ-om

Most je tada bio na trećem mjestu s izborom od 10,4 posto, dok je Živi zid s partnerima bio četvrti sa 6,4 posto izbora. Koalicija Stranke BM 365 i Reformista je u kolovozu zabilježila izbor od 2,1 posto, dok je lijeva koalicija (Laburisti, Orah, Naprijed Hrvatska) zabilježila izbornu potporu od 1,7 posto.

Regionalne liste (koalicija oko IDS-a, HDSSB) su bile na 1,4 posto, a koalicija pravaških stranaka, te Pametno imale su 1,2 posto izborne potpore. Ostale stranke i liste bilježile su skupni izbor od 2,1 posto, uz 11,5 posto neodlučnih.

RTL-ova anketa

RTL je, uzimajući u obzir rezultate istraživanja u svim izbornim jedinicama, prije tri dana objavio rezultate vlastitog istraživanja, prema kojemu je SDP-ova Narodna koalicija na prvome je mjestu s ukupno osvojenih 62 mandata, čak šest više nego lani.

> Nova velika anketa: SDP relativni pobjednik izbora, ali MOST bi opet mogao odlučivati o Vladi

HDZ-u bi prema toj anketi trebalo pripasti 58 mandata, jedan mandat manje nego lani, a MOST bi pao na 12 mandata, koliko su imali neposredno prije pada Vlade, jer ih je u međuvremenu 7 zastupnika napustilo.

Živi zid, Bandićeva koalicija i IDS imali bi po tri mandata, a HDSSB dva.

HRT-ovo istraživanje biračkih preferencija

HRT je rezultate svoje ankete objavio 3.9., a prema njima - ukoliko se u obzir uzme najrealniji scenarij - SDP može računati na 61 mandat.

> SDP u prednosti pred HDZ-om, Most će odlučivati, a Bandića čeka potpuni poraz

HDZ je tada bio na 56, MOST na 13, a Živi zid na šest mandata. IDS je dobio tri mandata, Glavašev HDSSB jedan. Time je obrađeno ukupno 140 zastupnika, a da se njima dodalo osam manjinaca i tri zastupnika dijaspore, došlo bi se do brojke od 151.

Dvaput odlučili ne objaviti rezultate

Podsjetimo, iz Promocije Plus ranije su objavili kako CRODemoskopovo mjesečno analiziranje političkih preferencija birača ovog mjeseca neće biti objavljeno zbog činjenice što se početak mjeseca, kada redovito izlazi istraživanje ove agencije, poklopio sa samim finišom kampanje.

Iz istog razloga niti prošle godine u studenom nije objavljeno mjesečno istraživanje CRODemoskop.

"Time smo željeli izbjeći mogućnost da rezultati našeg istraživanja postanu predmet bilo kakvih političkih rasprava u vremenu kad bi glavni sadržaj trebao biti razgovor o programima političkih aktera koji se bore za naklonost birača", priopćili su tada iz Promocije Plus.

Pročitajte više